Vakantie geboekt

Naar de camping

 

Je ziet het al helemaal voor je: als je een tent huurt voor je vakantie op een mega leuke camping, dan zit je daar helemaal in je eentje voor de tent als jouw kinderen naar de animatie zijn.

 

 

 

Stelletjes

 

De confrontatie met allerlei stelletjes, die al tortelend over de camping dollen, daar zit je toch zeker niet op te wachten! Laat staan ‘verdachte’ geluiden uit de tent naast je midden in de nacht. Maar ja, wat dan?

 

 

 

Alleengaande reizen

 

Iemand wijst je op het fenomeen “Alleengaande reizen”. Dat spreekt je aan. Jij gaat namelijk alleen, ookal gaan je kinderen mee, je voelt je toch als een alleengaande. Na wat googlen ontdek je dat je nu als ‘single’ wordt aangemerkt.

 

 

 

Single

Single? Je voelt je helemaal niet single. Jouw gevoel is dat je getrouwd bent maar jouw (overleden) partner kan niet mee op vakantie. Wat een confrontatie is dit. Alleen al bij het zoeken. Maar omdat je ondertussen wel gewend bent teleurstellingen m.b.t. taalgebruik, google je verder.

Gelukkig zijn er steeds meer organisaties die alleengaade reizen organiseren.

 

Camping in Zuid Frankrijk

Laten we zeggen dat je via Cirkel Reizen een alleengaande / alleenstaande / single reis vindt. Voor jou en je kinderen ziet het er daar goed uit. Je zou kunnen raften, wandelen, surfen, allerlei gaaf vertier. Je boekt. Je kunt er zelfs met een geregelde touringcar naar toe! Het ziet er goed uit.

 

 

Op de camping

 

De eerste avond ontmoet je de andere alleengaanden. Je zoekt naar andere weduwen of weduwnaars. Het blijkt dat van de 20 ‘singles’ op jouw ‘pad’ er slechts 2 verweduwd zijn. Jij en een man. De rest is gescheiden. Okay. Het maakt niet uit, we zijn tenslotte allemaal alleen.

 

 

Verhalen delen

Op een avond heb je weer met z’n allen verzameld bij een van de tenten (want zo gaat dat als de kinderen in bed liggen). Wijntje erbij, biertje voor de mannen en natuurlijk een lekker kaasje, je bent tenslotte in Frankrijk. Je kent elkaar al wat beter en gaat wat intimiteiten delen. Zo ga jij misschien al wat meer vertellen over hoe jij je leven ervaart sinds de dood van je partner. Je vertelt dat het best zwaar is met de kinderen en dat je het ook heel naar vindt dat je niet meer de leuke ouder bent die je was.

 

Leedconcurrentie

Door je eigen verhaal voel je je verdrietig. Dát gevoel wordt al gauw de das om gedaan door een opmerking van een gescheiden vrouw. Zij zegt namelijk “Ik wou dat die van mij dood was. Ik heb sinds de scheiding alleen maar last van hem! Moet ik ook nog om de week mijn kinderen missen. Nee, een scheiding, dát is echt zo naar!”

Ze zegt nog net niet: is erger dan… Maar je voelt hem wel.

 

Daar zit je dan. Op je alleengaande camping. Je voelt je nog allener dan ooit.

Voor alle duidelijkheid: dit is géén verzonnen verhaal. Het is mijn verhaal. De derde vakantie na de dood van mijn man. In 1998 ging ik met Cirkel op vakantie. Daarna nooit meer. Gescheiden mensen en verweduwden: ik denk toch geen goede combinatie!

Misschien wil je op de facebookpagina van Het Nieuwe Rouwen iets zeggen over een ervaring die jij hebt gehad? 

 

Meer weten over Lutografie (online rouwen) Download het gratis ebook over rouw Download het gratis ebook kinderen voorbereiden op de dood
Geef eerlijke informatie

Het is moeilijk eerlijke informatie over doodsoorzaken te geven, daar ga ik in dit vlog op in.

https://www.youtube.com/watch?v=ya845-LGHj4

Ga jij ook dood?

De grootste angst van kinderen: ga jij ook dood? Hoe ga je om met die vraag?

https://youtu.be/vPAAWMdF4aU

Ik wil niet op vakantie

Lekker zeg, bijna op vakantie!

Zo beginnen steevast de gesprekken in deze tijd van het jaar. Of “En, wat gaan jullie doen deze zomer?”. Alsof vakantie nog lekker is, alsof het nog lukt om te genieten. Vakantie is een taak geworden als je rouwt. "Ik wil niet op vakantie, maar krijg het gevoel dat het moet". Dit hoor ik regelmatig van mijn clienten.

Als je zegt dat je niet gaat, dan krijg je al gauw te horen: "joh moet je wel doen hoor! Heb je nodig!". Is dat zo?

 

 

Ik wil niet op vakantie

Als je partner overleden is zul je in je eentje de vakantie moeten organiseren. Misschien heb je ‘geluk’ en kun je met vrienden of familie mee die alles voor je regelen. Dat is natuurlijk fijn, maar het kan er ook voor zorgen dat je je verplicht voelt om dan leuk te doen of leuk te zijn. Als je kind is overleden wil je ook al niet weg, want jouw (overleden) kind kan niet mee en hij vond vakantie nou juist altijd zo ontzettend fijn!

Bij de gedachte dat je uberhaupt moet nádenken over wat je zou willen, word je al moe.

 

Vakantie nemen van de rouw

Het woord ‘vakantie’ lijkt in te houden dat je vakantie neemt van alles. Ook van je rouw. De associatie voor anderen is al gauw dat je het in de vakantie toch lekker kan hebben. “Heb je er zin in? Lekker op vakantie?”. Jij wil misschien alleen maar ‘nee’ roepen en je denkt regelmatig "Ik wil niet op vakantie, ik wil wel op vakantie, ik weet niet wat ik wil, ik wil vooral rust".

Het lijkt dat je die rust 'alleen' op vakantie kunt vinden. Terwijl de vakantie ook veel onrust brengt.

 

Rust vinden in de vakantie?

Als je dan op vakantie bent, en je bent alleen met je kinderen, dan ben jij degene die er altijd voor de kinderen moet zijn. Rustig voor je tentje zitten terwijl jouw partner met ze naar het zwembad gaat? Of boodschappen doet? Of een spelletje? Dat is niet meer. In je eentje je kinderen ‘in het gareel’ houden is geen sinecure. Nee, het voelt niet meer als vakantie. Het voelt als een opgave. Iets wat je moet doen. Omdat het hoort, omdat het zogenaamd zo goed is om er even ‘tussenuit’ te zijn.

 

Rouw gaat altijd door

Helaas. Er is geen ‘tussenuit’ van rouw. De rouw reist mee. Overal. Altijd gaan je gedachtes terug naar hoe het vorig jaar was. Hoe je nog samen… Hoe je nog … De confrontatie met de ‘volledige’ gezinnen die je ziet, benadrukt dit alleen maar. Gelukkige stelletjes, gelukkige gezinnen. Geluk.

Dan valt het je ook nog eens op hoe mensen dat geluk ook voor 'gewoon' lijken aan te nemen. Misschien zoals jij dat ook een jaar geleden nog deed. Je zou ze wel door elkaar willen schudden! Geniet van elkaar!!!

 

Pure rouw

Een andere kant van ergens heen gaan is wel dat de rouw zich ook anders laat zien. In je thuissituatie herinnert ieder beeld jou aan jouw overleden dierbare. De stoel waar hij zat, de BBQ waar hij zo van genoot, het balkon waar zij zo lekker kon zonnen. Alles snijdt door je heen. Ben je ergens anders, dan wordt de rouw meer ‘puur’. Zo omschrijf ik het maar. Het is wat we ook bij kinderen zien. Je rouwt dan om het gemis van die persoon, niet om de herinneringen die je ziet die zo verbonden zijn met die persoon.

 

De boel de boel laten

Daarnaast betekent op vakantie gaan ook vaak dat je niet meer je dagelijkse dingen hoeft bij te houden. Dat de keuken niet opgeruimd is, of de bedden niet opgemaakt, is even niet belangrijk. Dat je naar je werk moet, is nu ook even niet belangrijk. Misschien kun je nu voor 60% dingen laten, omdat je op vakantie bent. Als je op die manier kunt ‘genieten’ dat het dagelijkse er even niet is, dan kan dat al heel fijn zijn.

Zie dat dan als je vakantie. Dat je niet alle bordjes draaiende hoeft te houden.

 

Herinneringen houden overeind

Voor ieder rouwend mens die ‘fijn’ op vakantie gaat hoop ik dat je nét even een half uurtje langer kan slapen, dat je nét even een boek kan lezen, dat je nét even weer kan verbinden met je kinderen en bovenal dat de herinneringen aan vorig jaar je overeind houden.

Herinneringen die nu misschien ook nog pijn doen. Herinneringen die je houvast geven. Herinneringen waarin ook tips verborgen zitten over hoe je het nu kan doen. Deze zijn de basis waarmee jij verder moet, of zoals iemand een keer tegen me zei: "ik mag verder".

 

 

Misschien wil je op de facebookpagina van Het Nieuwe Rouwen iets zeggen over hoe jij je vakantie beleeft of beleefd hebt? 

 

[otw_shortcode_button href=" https://www.hetnieuwerouwen.nl/rouw-online/" size="large" bgcolor="#AE1158" icon_position="left" shape="round" target="_blank"]Meer weten over Lutografie (online rouwen)[/otw_shortcode_button]

[otw_shortcode_button href=" https://app.enormail.eu/subscribe/a9339873f1c61c413b9b5c51af376c21" size="large" bgcolor="#AE1158" icon_position="left" shape="round" target="_blank"]Download het gratis ebook over rouw[/otw_shortcode_button]

[otw_shortcode_button href=" https://app.enormail.eu/subscribe/b4591fd9c74fac1fe7e617c5d63a4c95" size= "large" bgcolor="#AE1158" icon_position= "left" shape="round" tarfet="_blank"]Download het gratis ebook kinderen voorbereiden op de dood[/otw_shortcode_button]

 

 

 

 

Meer weten over de Rouwkalender

Geef eerlijk antwoord op vragen

In dit vlog neem ik je mee hoe je om kunt gaan met de vragen van kinderen (over dood).

https://youtu.be/Cdjvhrc6k8g

Sluit aan bij je kind

Hoe kan ik nu goed met mijn kind praten?

https://youtu.be/7wjwOlAWzXY

Hoe weet je hoe het gaat met je kind

Mijn kind laat niks zien, hoe weet ik nou hoe het gaat?

https://www.youtube.com/watch?v=736kZhDzxB4&feature=youtu.be

Hoe leg je uit wat cremeren is

Hoe vertel je aan je kind over cremeren?

https://youtu.be/X-zbPLQgEyY

Lutografie alleen online doen, hoe is dat

Online rouwverwerken in mijn eentje? is dat wat?

https://www.youtube.com/watch?v=ANfuFbXLSjU&feature=youtu.be

Afscheid nemen bestaat niet?

Marco Borsato

Op nummer 2 in de Uitvaartmuziek Top 20 staat Afscheid Nemen Bestaat Niet van Marco Borsato.
Terwijl ik dit blog schrijf, zingt Marco de longen uit zijn lijf in het Feyenoord stadion, ik mag er zelf aanstaande woensdag met mijn jongste dochter (ondertussen zeventien) naar toe.

Waarom hebben wij in onze rouwkalender als ondertitel gezet ‘maar doe het toch maar wel’? Dat licht ik graag in dit blog toe.

 

Afscheid nemen

Als het enigszins kan is het belangrijk om afscheid te nemen. Afscheid nemen helpt voor het rouwproces later. Je wilt helemaal geen afscheid nemen, dat is zeer begrijpelijk. Het is belangrijk omdat je na een overlijden met allerlei gevoelens achterblijft die je niet meer uit kunt spreken. Ik schreef daar in eerdere blogs al over, zoals: hoe kan ik sorry zeggen en spijt bij rouw. Er zijn ook genoeg mensen die geen afscheid in levende lijve kunnen nemen. Gelukkig kan het achteraf ook op een bepaalde manier! Dit is natuurlijk nooit zo sterk als wanneer iemand nog leeft. 

 

Uitspreken helpt

Alles wat je van te voren kunt zeggen en uitspreken helpt. Daar zit je later niet meer mee. Laatst vertelde Anneke bij mij in de praktijk hoe zij aan het sterfbed van haar man had gezeten. Zij 43 jaar, hij 47. Hij had palliatieve sedatie gekregen (dan word je in slaap gehouden tot je rustig dood gaat (dat klinkt ook raar hè?)) en stierf vijf maanden geleden. Ze vertelde me het volgende:

 

 

Hij lag er heel rustig bij en ik had zijn favoriete muziek opgezet. Ik ben ervan overtuigd dat hij het kon horen. Het was in feite best een hele serene tijd. Ik voelde me rustig van binnen en ons leven samen ging aan mij voorbij. Als vanzelf ging ik tegen Jacob praten, ik vertelde hem mijn herinneringen. Het waren mooie en minder mooie herinneringen. Over onze onenigheden ook. Ik kon hem zeggen dat het me speet dat ik daar, achteraf gezien, moeilijk over had gedaan. Ik had echt het gevoel dat ik aan het afronden was. Ookal kon hij niks terugzeggen, ik had toch het gevoel dat ik afscheid nam.

 

Filmportret

Dit verhaal van Anneke staat niet op zichzelf. Ik hoor het vaak in mijn praktijk. Het is een van de redenen dat ik de filmportretten ben gaan maken van mensen die weten dat ze doodgaan en jonge kinderen achter moeten laten. In eerste instantie deed ik dat voor de kinderen, maar ik merkte ook steeds meer tijdens het maken van de portretten dat mensen het zelf ook heel fijn vonden om op die manier afscheid van hun leven en hun dierbaren te nemen. Hierin praten stervenden ook over 'losse eindjes'. Dit geeft voor later weer veel opluchting bij de nabestaanden. Dit kan overigens ook heel goed met het schrijven van, bij voorbeeld, “mama (of papa) vertel eens”. 

 

Afscheid nemen: kan dat altijd

Wat ik regelmatig hoor is dat omstanders nog wel eens zeggen als iemand ziek is geweest: “gelukkig heb je afscheid kunnen nemen, dat kon xxx niet, zijn vrouw overleed door een ongeluk”.
Dat iemand ziek is, betekent niet dat je afscheid kunt nemen! Het gebeurt (te) vaak dat iemand die doodgaat zelf niet over het aanstaande overlijden wil praten, of dat de aanstaande nabestaanden dat niet willen. Dan is er ook geen sprake van 'een goed gesprek om afscheid te nemen'.
Afscheid nemen kan ook als iemand al dood is. In de eerder genoemde blogs heb ik daar een aantal tips voor. In de praktijk en in Lutografie doe ik oefeningen waardoor je alsnog afscheid kunt nemen.

Afscheid nemen bestaat niet… Ik denk dat de realiteit anders is. Hoe graag we ook willen geloven dat het niet bestaat. Hoe kijk jij daarnaar?

Misschien wil je op de facebookpagina van Het Nieuwe Rouwen daar iets over zeggen? 

 

[otw_shortcode_button href=" https://www.hetnieuwerouwen.nl/rouw-online/" size="large" bgcolor="#AE1158" icon_position="left" shape="round" target="_blank"]Meer weten over Lutografie (online rouwen)[/otw_shortcode_button]

 

[otw_shortcode_button href=" https://app.enormail.eu/subscribe/01dfb710627ae5a42b78820015fad3f4" size= "large" bgcolor="#AE1158" icon_position= "left" shape="round" tarfet="_blank"]Schrijf je in voor het gratis online webinar over kinderen en rouw op 18 juni 20.00 uur. [/otw_shortcode_button]

 

[otw_shortcode_button href=" https://app.enormail.eu/subscribe/a9339873f1c61c413b9b5c51af376c21" size="large" bgcolor="#AE1158" icon_position="left" shape="round" target="_blank"]Download het gratis ebook over rouw[/otw_shortcode_button]

[otw_shortcode_button href=" https://app.enormail.eu/subscribe/b4591fd9c74fac1fe7e617c5d63a4c95" size= "large" bgcolor="#AE1158" icon_position= "left" shape="round" tarfet="_blank"]Download het gratis ebook kinderen voorbereiden op de dood[/otw_shortcode_button]

 

 

 

 

Meer weten over de Rouwkalender

Leg uit wat begraven is

Hoe leg ik uit wat begraven is zonder mijn kind bang te maken.

https://youtu.be/oyP-06YJm-4

 

 

 

Meer weten over de Rouwkalender

admin

Wil je op de hoogte gehouden worden over rouw of activiteiten van Het Nieuwe Rouwen?

 

Ja! Hou mij op de hoogte