Mag de begrafenisdag mooi zijn

Begrafenis 

Wat een prikkelende vraag, vind je niet? Ik ben heel benieuwd naar jouw mening. Hoe kijk jij terug op de begrafenisdag? Wordt de vraag jou wel eens gesteld? “Hoe was de begrafenisdag?”. Ik denk het niet. Mensen koppelen er direct een zwaarte aan (en terecht). Men zegt liever “ging het een beetje” of “hoe ben je hem doorgekomen”, maar ik denk dat nooit wordt gevraagd “hoe was het?”. Terwijl dit wel de vraag is die we stellen bij ieder ander evenement dat we meemaken.

 

Als ik jou zou vragen: “hoe was de begrafenisdag”, wat zou je me dan vertellen?

Voorbereiden begrafenisdag

Een begrafenis, of zoals het officieel heet, een uitvaart, bereiden we zeer secuur voor. Ik vergelijk het wel eens met het huwelijk, hoe raar dat ook klinkt. Alleen voor een uitvaart heb je maar een week om voor te bereiden (meestal), een huwelijk daar doe je maanden over. Met een huwelijk vier je de start van jullie leven samen, met een uitvaart sta je stil bij het leven dat geweest is samen. Vaak willen mensen ook dat ‘het leven’ an sich dan wordt gevierd. Omdat we allemaal maar al te goed beseffen dat het leven kort is.

 

Gelijkenis met huwelijksdag

Er zijn vele gelijkenissen tussen een begrafenisdag en een huwelijksdag.

Mensen zeggen weleens dat hun huwelijksdag de belangrijkste dag van hun leven was. De begrafenisdag is een net zo belangrijke dag. Het is misschien wel daarom dat er ook steeds vaker foto’s worden gemaakt op een uitvaart of dat de uitvaart op video wordt opgenomen. Je wilt terug kunnen kijken naar de begrafenisdag, je wilt herinneringen op kunnen halen.

 

Het grote, grote verschil met je huwelijk is dat de uitvaart verdrietige gevoelens oproept en je huwelijk fijne gevoelens.

 

 

Mag dan toch die begrafenisdag mooi zijn? Ja, ik denk van wel. Je hebt die dag zorgvuldig gepland. Je hebt bedacht welke sprekers je uit wilt nodigen, je hebt zorgvuldig muziek uitgekozen, misschien heb je foto’s laten zien of heb je op een andere manier stil gestaan bij het leven van de overledene en bij jullie leven samen.

 

 

Geslaagde of mislukte begrafenisdag

Ook een begrafenisdag kan slagen of mislukken, gelukkig horen we dat laatste niet zo vaak. Het is fijn als je terug kan kijken op een dag die is gegaan zoals je hem had bedacht, hoe graag je dat ook liever niet had bedacht.

Misschien kunnen we, als dat gebeurt, zeggen dat de begrafenisdag mooi was.

 

 

Ik ben benieuwd hoe jullie terugkijken op de begrafenisdag! Laat wat berichten achter!

 

Download het gratis ebook over rouw

 

 

 

 

Meer weten over de Rouwkalender

admin

Click Here to Leave a Comment Below
Claudia - February 9, 2019 Reply

Ik kijk terug op een mooie begrafen is van mijn man. Het was er 1 met een lach en een traan. Muziek voor hem uitgekozen waar ook de 4 volwassen kinderen een stem in hadden. De kinderen hebben allemaal gesproken en ook mijn kleindochter van 12 heeft haar praatje gehouden en een lach door de zaal veroorzaakt.
Bij de condoleance hebben we geproost op het leven van mijn man. Als hij erbij had geweest had hij het ook prima gevonden.

admin - February 10, 2019 Reply

Wat fijn dat je op zo’n manier terug kan kijken op de begrafenis. Een lach en een traan. Alle kinderen betrokken.

Leave a Comment:

Wil je op de hoogte gehouden worden over rouw of activiteiten van Het Nieuwe Rouwen?

 

Ja! Hou mij op de hoogte