Het Nieuwe Rouwen


Met Het Nieuwe Rouwen trekken we de dood uit een hoek van taboe. Wanneer je in de rouw bent lijkt het verdriet eindeloos lang te duren. Op een persoonlijke manier helpen wij iedereen met rouwverwerking. We kijken op een nuchtere en realistische wijze naar de rouw en zoeken verbindingen met nieuwe initiatieven rondom dood en rouw. Geen zweverig gedoe, maar concrete hulp bij rouwverwerking.

Het Nieuwe Rouwen is opgericht door Leoniek van der Maarel

Mijn naam is Leoniek van der Maarel en ik vertel graag mijn persoonlijke verhaal en waarom ik nu andere mensen help met rouwverwerking.

Mijn fascinatie en passie voor de dood is niet zomaar ontstaan. Het werd ingegeven door het overlijden van mijn toenmalige man Jos in 1995. Hij liet drie kinderen achter, toen 16, 19 (uit zijn eerste huwelijk) en 5 (van ons samen). Zijn dood werd uiteindelijk mijn inspiratie om het roer om te gooien. Nu, ruim 25 jaar later, is ‘de dood’ nog steeds mijn vak. De theorie en praktijk combineer ik om anderen te helpen de dood van een dierbare in hun leven te integreren.

In 1997 werkte ik mee aan "De Soundtrack van uw leven" bij de KRO. Frits Spits presenteert dat. Beluister hier hoe ik mijn leven in muzieknummers beschrijf.

Het verhaal van een ex-weduwe

Ik noem mijzelf een ex-weduwe. Heb je die term ooit eerder gehoord? Kun je een ex-weduwe of ex-weduwnaar zijn dan? Ik heb geconcludeerd dat dit mogelijk is. In 2011 ben ik getrouwd met Hans, een (ex) weduwnaar met twee jongens. Hans en ik hebben het heel goed samen. Daarvoor ben ik elke dag dankbaar, zelfs tijdens de minder leuke momenten.

Therapeut en psycholoog

Toen ik het roer omgooide na de dood van Jos ben ik gaan studeren. Eerst orthopedagogiek en daarna hypnotherapie. Tegelijkertijd werd ik enneagramcoach en volgde de opleiding tot kinderyogadocent. Inmiddels ben ik wat te stram om nog alle soepele bewegingen met kinderen te doen. Als laatbloeier begon ik in 2011 met een studie psychologie en volgde door de jaren heen veel trainingen. Dankzij alle opgedane kennis en ervaring heb ik mijn eigen behandelmethodieken ontwikkeld.

kinderen rouw hulp

Rouw bij kinderen en volwassen

Sinds 1997 ben ik gespecialiseerd in rouw bij kinderen en volwassenen. Rouw kan op verschillende momenten in ons leven tot uiting komen: bij dood, ziekte en echtscheiding bijvoorbeeld. Ik houd me bezig met allerlei concepten rondom Het Nieuwe Rouwen. Van 1997 tot en met 2020 was ik verbonden aan Achter de Regenboog, sinds 2016 ook in het bestuur van Achter de Regenboog.

Sinds 1999 heb ik mijn eigen praktijk voor rouw- en verliesverwerking in Leidschendam. Ondertussen schreef ik  meerdere boeken , werkte mee aan het KRO programma Liefde voor Later en treed regelmatig op als rouwexpert op de radio, TV en andere media.

Op basis van deze ervaringen en geïnspireerd door de mogelijkheden van creativiteit en technologie ben ik met Het Nieuwe Rouwen nieuwe manieren van rouw verwerking gaan ontwikkelen.

Wil je op de hoogte gehouden worden over rouw of activiteiten van Het Nieuwe Rouwen?

 

Ja! Hou mij op de hoogte