Mijn rouw en ik

Rouwacademie Training


Rouw komt rauw op je dak. We krijgen geen lessen om ons voor te bereiden op iets waar we uiteindelijk allemaal mee te maken krijgen. Wat doe je met die rouw? Therapie is meestal de enige hulp, maar niet iedereen wil of kan naar een therapeut. 

Soms is het al voldoende om bevestiging te krijgen dat wat jij doormaakt heel normaal is. Dat wat wij rouwen noemen weliswaar voor iedereen anders is, maar dat er ook zeker universele thema’s in zitten die je zult herkennen. Verdwalen in het bos is niet erg, zolang je maar weet dat je als je de juiste kant op loopt je vanzelf de eg weer zult bereiken.

Kennis geeft houvast en begrip

  • Liedjes ontroeren je tot op het bot of brengen je zelfs van slag
  • Sociale situaties waar je je hand niet voor omdraaide, daar zie je nu ineens tegenop
  • Een kleine tegenslag haalt je compleet onderuit
  • Je hebt moeite om de positieve dingen te zien en er zonder schuldgevoel van te genieten
  • Je kent jezelf niet meer en je vraagt je af of dit ooit nog goed komt
Ik voelde me een aansteller om wat ik allemaal niet kon, niet wilde en waar ik teleurgesteld over was. Deze lessen in rouw hebben mij zo veel duidelijk gemaakt! Ik sta nu sterker in mijn schoenen.
INEKE

Volgde de lessen in rouw vier maanden na het overlijden van haar partner

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Lessen in rouw helpt je tijdens het rouwproces

'Mijn rouw en ik' bestaat uit 20 concrete lessen. Elke les begint met een introductievideo, geeft uitleg over theorieën rondom rouw en sluit af met een interessante video of boeiend artikel zodat je je verder kunt verdiepen. De lessen helpen je meer inzicht te krijgen in het rouwproces, en met tips en trucs leer je omgaan met rouw. Zo leer je om met kleine stapjes terug te gaan van overleven naar leven.

Wat krijg je bij de lessen in rouw

Les 1 : Mijn rouw en ik

Ieder mens rouwt op zijn eigen manier. Je kunt en mag jezelf niet vergelijken met een ander, hoewel je dat waarschijnlijk wel ‘als vanzelf’ zal doen. Wat voor de ene werkt, hoeft voor jou helemaal niet te werken.

Bekijk hier de video van de eerste les:

Les 2 : Gevoel van veiligheides 2: Gevoel van veiligheid

Als er een dierbare sterft, overlijdt ook een stukje veiligheid. Deze reactie is logisch, maar kan je dit nog herstellen?

Les 3 : Zorgen die jij je maakt

Zorgen over het verleden, maar zeker ook over de toekomst komen vaak voor. Heb ik het wel goed gedaan? Hoe moet het nu verder? Het kan je wakker en veel bezig houden. Moet je hier iets aan doen, of heeft het een functie?

Les 4 : Het eerste jaar van rouw

Hoe je zelf ook van plan bent om om te gaan met de rouw, je hebt er niet altijd iets over te vertellen. Rouwen is namelijk deels een functie van ons lichaam. Maar hoe zit dat dan, en op welke punten heb je zelf wel invloed?

Les 5 : Wat kan je verwachten

Wat we ook zeggen over de theorie, ieder mens, ieder kind is uniek en zal het op zijn eigen manier doen. De theorieen geven ons wel wat handvatten waar we op moeten letten en welk werk we kunnen doen om rouw te kunnen integreren in je leven.

Les 6 : Wordt het ooit als vroeger?

Je bent op zoek naar jezelf van vroeger. Bestaat die nog? Kan je die nog terugvinden?  En is dat wel wat je zou moeten (willen)?

Les 7 : Rouw ik wel goed?

Er is geen goed of fout in het rouwproces, dat kan ik je alvast zeggen. Maar er is zeker wel iets waar je op kan letten zodat het rouwproces niet stagneert.

Les 8 : Wat beïnvloedt het rouwproces?

In deze les vertel ik je wat de factoren zijn die een rouwproces beïnvloeden. Als je dat weet kan je jouw rouwproces niet veranderen, maar je kan het wel beter begrijpen. En dat helpt vaak om bijvoorbeeld milder voor jezelf te zijn.

Les 9 : Hoe kun je omgaan met jouw overledene

Als jij jouw overleden dierbare intens mist, probeer je te leven in een wereld zonder hem of haar. Maar hoe doe je dat? Moet je dan juist niet aan hem/haar denken? Of juist wel?

Les 10 : Hoe kun je omgaan met jouw omgeving?

In het begin zal jouw omgeving er voor je zijn. Maar wat langer na het overlijden neemt dit af en maakt het soms plaats voor vermijding van het onderwerp. Ze zijn zelfs opgelucht wanneer ze zien dat jij iets doet dat duidt op dat het rouwen over gaat. Hoe ga je hier mee om? En hoe kan je van jouw omgeving ontvangen wat jij nodig hebt?

Les 11 : Hoe ga je om met jouw energie

Rouwen kost enorm veel energie. Grote kans dat je bent uitgeput aan het einde van de dag. Of misschien sta je zelfs niet energiek op (want over de nachten hebben we het nog niet eens gehad). Hoe ga je nou met je energie om in deze tijd?

Les 12 : Hoe vraag ik hulp?

Vaak is er meer hulp beschikbaar dan je denkt. De grootste belemmering ligt vaak bij jezelf. Maar hoe stap je daar overheen en kom je in de modus waarin je je laat helpen?

Les 13 : Verschil tussen man en vrouw

Mannen rouwen anders dan vrouwen, dat weet je wellicht al. Maar als je begrijpt op welke manier ze van elkaar verschillen, dan snap je ook beter waar het onbegrip naar elkaar ontstaat. Deze inzichten kunnen rust brengen in een relatie die op scherp staat door rouw.

Les 14 : Omgaan met de wirwar aan gevoelens

Je kunt niet meer op je gevoelens vertrouwen en dat is heel lastig. Je hebt namelijk geen idee hoe je er over een uur bij zal zitten. Plannen maken? Beter niet maar, want wat als…Hoe moet dat nu met al die moeilijke gevoelens?

Les 15 : Omgaan met werk

Weer werken kan, op het juiste moment, heel goed zijn. Het verschaft je dan de goede en nodige afleiding om niet de hele dag bezig te zijn met het verlies. Maar, als je op je werk bent is het heus niet zo dat je je gevoel uit kunt schakelen. Hoe ga je daarmee om?

Les 16 : Loslaten hoeft niet

Misschien ben je al ‘zover’ dat jouw omgeving gaat zeggen “je moet hem wel loslaten hoor!”. Maar hoe doe je dat? En is dat eigenlijk wel nodig en/of mogelijk?

Les 17 : Geluk is een keuze

Zou het echt? Het lijkt soms zo makkelijk: positief denken. ‘Gewoon’ bedenken dat je gelukkig bent, dat het leven goed is. In rouw blijkt dit vaak heel lastig. Misschien neem je het je wel eens voor om vanaf nu positief te gaan denken, en tóch lukt het je niet. Deze les vertelt je waarom dat zo is.

Les 18 : Hoe moet het nu met de kind(eren)

Heb je kinderen? De kans is groot dat je dit leest omdat jij ze nu alleen moet opvoeden. 
Dat is zwaar. Deze les helpt je een beetje op weg, maar als je hier meer over wilt weten dan kan je mijn training “Mijn kind in rouw” kopen.

Les 19 : Wat doe ik met de kleren

Wat een dilemma is dat! De kleren! De schoenen, de spullen…Hoe vaak hoor ik wel niet: “Zijn schoenen staan nog in de gang.” Moet je ze laten staan? Of ruim je het op…

Les 20 : Hoe nu verder

De lessen zijn ten einde, maar dat geldt niet voor jouw rouw.
Hoe kun je nu met deze inzichten verder gaan?

Ben jij er klaar voor en wil jij ontdekken

  • Wat je kunt verwachten in jouw rouw
  • Of je je zorgen moet maken
  • Hoe je om kunt gaan met de omgeving
  • Hoe jij jezelf weer terugvindt
  • Hoe je het leven weer aan kunt
  • Hoe je verbonden kunt blijven
  • En nog veel meer

Start dan nu 'mijn rouw en ik' voor €89,95 

Wil je meer informatie over rouw?