Omgaan met mijn kind in rouw

Rouwacademie training


Er is (bijna) niets zo erg als de pijn van je eigen kind voelen. En waarschijnlijk ben je daarbij zelf ook in rouw. Je kunt jezelf niet uitschakelen! Toch wil je voorkomen dat de ontwikkeling van je kind stagneert door het rouwproces. Hoe begeleid je je kind in rouw?

Het is niet erg als je af en toe de weg kwijtraakt, als je af en toe niet de juiste aandacht geeft aan je kind. Je vindt altijd weer de weg naar je kind terug. Deze lessen gaan jou daarbij helpen

Kennis geeft houvast en begrip

 • Je kind zit stil aan tafel en wil nergens over praten, jij raakt in paniek: gaat het wel goed?
 • Je kind wordt constant boos, hoe kan je hiermee om gaan, jij hebt immers ook een kort lontje?
 • Je kind is ontzettend lief en voor jou aan het zorgen, dat moet anders, maar hoe?
 • Je wilt wel opvoeden, maar je kind heeft het al zo moeilijk, wat is de beste aanpak?
 • Het lijkt alsof er met jouw kind niks aan de hand is, dat kan toch niet?
 • Je puber zit alleen maar in zijn/haar kamer en komt 's ochtends het bed niet uit: rouw of pubergedrag?
Dankzij deze handvatten heb ik niet meer het gevoel met lege handen te staan, ik wil mijn kind graag helpen.
JEANINE

Haar dochter van 11 rouwt om het verlies van oma

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Lessen in rouw helpt jou en je kind tijdens het rouwproces

“Omgaan met mijn kind in rouw” bestaat uit 15 online lessen. Deze beginnen steeds met een korte introductievideo, dan een geschreven uitleg over de theorie rondom rouw en wat je kunt doen en we sluiten af met een interessante video of boeiend artikel zodat je je verder kunt verdiepen. De lessen helpen je meer inzicht te krijgen in het rouwproces van je kind, en met concrete tips en trucs leer je hoe je jouw kind kan ondersteunen.

Les 1 : Welkom

In deze les vertel ik je hoe je in deze situatie naar jouw kind kunt luisteren. Je bent waarschijnlijk zelf ook overmand door emoties van het verlies en met deze tips kan je wellicht toch in kalmte naar jouw kind luisteren.

Bekijk hier de video van de eerste les:

Les 2 : Reacties rouwende kinderen

Alle kinderen reageren anders op rouw. Wel zijn er een aantal gemene delers die we bij veel rouwende kinderen terugzien. Als je weet welke reacties dit zijn kan je je er op voorbereiden en wellicht ook op aanpassen zodat je jouw kind een stapje verder helpt.

Les 3 : Interactie ouder-kind

Moet je als ouder je emoties verbergen of juist laten zien aan jouw kind? Heb je een voorbeeld functie door te laten zien dat je emoties moet tonen, of moet je je sterk houden?

Les 4 : Zorgen van kinderen

Rouw zorgt ervoor dat kinderen met vragen rondlopen. Dat is natuurlijk niet gek. Maar hoe ga je hier als ouder mee om? Hoe kan je de zorgen van jouw kind verminderen?

Les 5 : Geef je eerlijk antwoord?

Rouw is een zwaar onderwerp en de details zijn soms pijnlijk om te horen. In hoeverre houd je de details achter voor een kind? Wat vertel je wel en wat vertel je niet?

Les 6 : Leeftijd en doodbesef

In deze les vertel ik je afhankelijk van de leeftijd of jouw kind doodsbesef heeft en in hoeverre dit is ontwikkeld.

Les 7 : Regels geven

In een normale situatie hanteer je regels. In hoeverre wijk je van regels af tijdens een periode van rouw? Je bent wellicht geneigd om te compenseren omdat je jouw kind zielig vindt. Maar is dat wel handig om te doen?

Les 8 : Grafbezoek

Misschien is jouw overleden begrafen en wil je jouw kind mee nemen naar het graf. Wil jouw kind mee naar het graf? Zo ja: wat doe je daar dan? En zo nee: moet je hem of haar overtuigen om mee te gaan?

Les 9 : Het rouwproces

Ik krijg vaak de vraag “Rouwt mijn kind wel goed?”. Of er goed of fout is, is de vraag. Maar er is wel een proces wat je kunt bewaken. Daar vertel ik je meer over in deze les.

Les 10 : Wanneer moet je je zorgen maken?

De titel van deze les zegt het al: Ik leg je uit wanneer het tijd is om je zorgen te maken. Zodra je dat weet kan je je wellicht iets minder zorgen maken als deze situaties zich niet voordoen.

Les 11 : Parentificatie

In sommige gevallen voelen kinderen de behoefte om voor jou te zorgen. Daar hebben ze natuurlijk baat bij: Ze willen dat jij niet omvalt. Maar hoe zorg je ervoor dat dit binnen de ‘normale’ grenzen blijft?

Les 12 : Opvoeden is niet meer vanzelfsprekend

Bij rouw is alles aan jouw opvoeding  dubbel geworden. Je kunt je afvragen of omgaan met jouw kind ooit nog ‘vanzelfsprekend’ zal zijn. Ook als jouw kind volwassen wordt, het huis uit gaat, opeens psychische klachten krijgt, of zelf gaat trouwen en kinderen krijgt, of een intense verandering meemaakt. Altijd weer zal de vraag opkomen: “komt dit door het verlies”. In deze les vertel ik er meer over.

Les 13 : Hoe blijf je in gesprek

Ieder mens vindt het fijn bevestigd te worden in zijn gevoel. Zo ook jouw kind.
Maar hoe praat je met jouw kind?

Les 14 : Hoe nu verder

In deze les vertel ik je hoe je na deze lessen verder kunt gaan.
Hebben jij of jouw kind misschien hulp nodig? Is dat wel nodig?

Les 15 : Slotles

In deze laatste les vertel ik je hoe je aan meer informatie kunt komen en hoe je vragen kunt stellen als je die na het zien van deze lessen nog hebt.

Ben jij er klaar voor en wil jij graag ontdekken

 • Wat je kunt verwachten tijdens het rouwproces van jouw kind
 • Wanneer jij je zorgen 'moet' maken
 • Hoe jij je kind kunt helpen 
 • Wat normaal is 
 • Hoe je omgaat met regels stellen
 • Hoe je contact kunt (blijven) maken met je kind

Start dan nu 'mijn kind in rouw' voor €69,95

Wil je meer informatie over rouw?