Dankzij deze handvatten heb ik niet meer het gevoel met lege handen te staan, ik wil mijn kind graag helpen.
JEANINE
Haar dochter van 11 rouwt om het verlies van oma
Er is (bijna) niets zo erg als de pijn van je eigen kind voelen. En waarschijnlijk ben je daarbij zelf ook in rouw. Je kunt jezelf niet uitschakelen! Toch wil je voorkomen dat de ontwikkeling van je kind stagneert door het rouwproces. Hoe begeleid je je kind in rouw?
Het is niet erg als je af en toe de weg kwijtraakt, als je af en toe niet de juiste aandacht geeft aan je kind. Je vindt altijd weer de weg naar je kind terug. Deze lessen gaan jou daarbij helpen
Kennis geeft houvast en begrip
Haar dochter van 11 rouwt om het verlies van oma
Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]
Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]
“Omgaan met mijn kind in rouw” bestaat uit 15 online lessen. Deze beginnen steeds met een korte introductievideo, dan een geschreven uitleg over de theorie rondom rouw en wat je kunt doen en we sluiten af met een interessante video of boeiend artikel zodat je je verder kunt verdiepen. De lessen helpen je meer inzicht te krijgen in het rouwproces van je kind, en met concrete tips en trucs leer je hoe je jouw kind kan ondersteunen.
Alle kinderen reageren anders op rouw. Wel zijn er een aantal gemene delers die we bij veel rouwende kinderen terugzien. Als je weet welke reacties dit zijn kan je je er op voorbereiden en wellicht ook op aanpassen zodat je jouw kind een stapje verder helpt.
Moet je als ouder je emoties verbergen of juist laten zien aan jouw kind? Heb je een voorbeeld functie door te laten zien dat je emoties moet tonen, of moet je je sterk houden?
Rouw zorgt ervoor dat kinderen met vragen rondlopen. Dat is natuurlijk niet gek. Maar hoe ga je hier als ouder mee om? Hoe kan je de zorgen van jouw kind verminderen?
Rouw is een zwaar onderwerp en de details zijn soms pijnlijk om te horen. In hoeverre houd je de details achter voor een kind? Wat vertel je wel en wat vertel je niet?
In deze les vertel ik je afhankelijk van de leeftijd of jouw kind doodsbesef heeft en in hoeverre dit is ontwikkeld.
In een normale situatie hanteer je regels. In hoeverre wijk je van regels af tijdens een periode van rouw? Je bent wellicht geneigd om te compenseren omdat je jouw kind zielig vindt. Maar is dat wel handig om te doen?
Misschien is jouw overleden begrafen en wil je jouw kind mee nemen naar het graf. Wil jouw kind mee naar het graf? Zo ja: wat doe je daar dan? En zo nee: moet je hem of haar overtuigen om mee te gaan?
Ik krijg vaak de vraag “Rouwt mijn kind wel goed?”. Of er goed of fout is, is de vraag. Maar er is wel een proces wat je kunt bewaken. Daar vertel ik je meer over in deze les.
De titel van deze les zegt het al: Ik leg je uit wanneer het tijd is om je zorgen te maken. Zodra je dat weet kan je je wellicht iets minder zorgen maken als deze situaties zich niet voordoen.
In sommige gevallen voelen kinderen de behoefte om voor jou te zorgen. Daar hebben ze natuurlijk baat bij: Ze willen dat jij niet omvalt. Maar hoe zorg je ervoor dat dit binnen de ‘normale’ grenzen blijft?
Bij rouw is alles aan jouw opvoeding dubbel geworden. Je kunt je afvragen of omgaan met jouw kind ooit nog ‘vanzelfsprekend’ zal zijn. Ook als jouw kind volwassen wordt, het huis uit gaat, opeens psychische klachten krijgt, of zelf gaat trouwen en kinderen krijgt, of een intense verandering meemaakt. Altijd weer zal de vraag opkomen: “komt dit door het verlies”. In deze les vertel ik er meer over.
Ieder mens vindt het fijn bevestigd te worden in zijn gevoel. Zo ook jouw kind.
Maar hoe praat je met jouw kind?
In deze les vertel ik je hoe je na deze lessen verder kunt gaan.
Hebben jij of jouw kind misschien hulp nodig? Is dat wel nodig?
In deze laatste les vertel ik je hoe je aan meer informatie kunt komen en hoe je vragen kunt stellen als je die na het zien van deze lessen nog hebt.