Woorden veranderen na de doodIk heb geen idee hoe het met hem gaat? Kan hij daar leuk spelen? Heeft hij vriendjes? Doet hij goed zijn best op school?

Jules - vader van Ruben


Het zijn maar woorden

Is het jou (ook) al opgevallen dat woorden een hele andere betekenis krijgen als je geconfronteerd bent met de dood? Dat je als het ware 'opeens' de ware betekenis van die woorden door hebt? Ik denk aan woorden als 'altijd', 'nooit meer', 'verjaar'dag, nieuwjaar, misschien kun je er zelf ook nog wel een aantal bij aanvullen.

Nooit meer

Zo vind ik zelf dat de woorden 'nooit meer' echt zo'n enorm andere betekenis hebben gekregen sinds het overlijden (toen) van mijn eerste man. De diepte van die woorden is dan meer dan voelbaar! 

 Nooit, nooit, nooit, nooit...

'Vroeger' (ook een woord dat een hele andere betekenis heeft gekregen) gebruikte je het woordje nooit zonder er echt bij na te denken, maar nu? 

Praat ik onzin of herken jij dit? 

Hemelvaart

Vandaag 18 mei 2023, is het volgens het Christendom, Hemelvaart. De dag dat Jezus opsteeg naar zijn vader in de hemel. 

Ook een woord dat een andere betekenis kan hebben gekregen... Hemelvaart.

Wat betekent deze dag voor jou vandaag? Is jouw geliefde ook opgestegen naar de hemel? Hoe voelt het voor jou? 

Vandaag sprak ik met Jules, hij werkt met Lutografie en is vader van Ruben die overleden is op achtjarige leeftijd. Van huis uit gelovig. Het geloof had hem steun gebracht, ook na het overlijden. Maar nu vroeg hij zich toch af: waar is mijn zoon? Gaat hij daar ook naar school? Heeft hij daar vriendjes? Zal hij niet met de verkeerde jongens omgaan? 

Een beeld bij het hiernamaals

Jules is zich meer dan bewust van het feit dat, wat er ook wordt gezegd over het 'hiernamaals' (of hoe je het ook wil noemen), hij niet werkelijk weet hoe het daar is! Hij zei "wij worden ouder, als ik ooit doodga, ga ik hem dan nog herkennen?". 

Ik herkende hierin de invloed van het brein, dat zo graag wil weten waar onze geliefde is. We willen iemand kunnen 'plaatsen'. 

Met name Jules in zijn rol als vader, had het nodig te weten dat het goed gaat met zijn kind. Hij wil voor zijn kind zorgen, ook over de dood heen.

Ik had hem zo graag van alles willen vertellen om hem gerust te stellen, maar realiseerde mij dat ook ik alleen maar idee├źn heb over het hiernamaals op basis van wat ik gelezen, gehoord en bedacht heb. 

Ik snap dat we vanuit het Christendom de dag dat Jezus naar de hemel opsteeg, gedenken. Laten we deze dag nemen om ook stil te staan bij hoe onze geliefden naar de hemel zijn gegaan. Wat dit voor ons betekent en welk beeld we ons daarbij vormen. 

En, zoals ik ook altijd in mijn programma's vertel: er is geen goed en geen fout. We weten het niet. 


Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl.

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?