Werken na een verlies

 

Jacob: Mijn werkgever wil dat ik weer aan de slag ga. Vorige week ben ik koffie gaan drinken. Het was super om de collega’s weer te zien (enkele uitzonderingen daargelaten), maar ik voelde ook opeens een enorme druk. Ik heb echt geen idee hoe ik dat werk nog kan gaan doen. Het idee dat ik in dezelfde stress terug moet als voordat mijn vrouw overleed. 

Werken geeft houvast, je hebt het nodig, je wilt niet ook nog je werk kwijtraken. Er wordt iets van je verwacht. Dat geeft druk, terwijl je het al zo moeilijk hebt om iedere dag overeind te blijven.

We geven je alle tijd

Er zijn werkgevers die je alle ruimte geven. Je bent net in rouw en je hebt te horen gekregen “neem alle tijd die je nodig hebt”. Dat klinkt goed en geeft vertrouwen.

Helaas is ‘alle tijd’ in de ogen van een werkgever, vaak maximaal 3 maanden (wat natuurlijk uit de ogen van de werkgever begrijpelijk is), waarna ze zelfs na één maand als eens bij je komen vragen hoe het gaat en of je niet eens een kop koffie moet komen drinken omdat anders de stap naar het werk zo groot wordt. Kortom: je voelt al gauw druk van je werk.

Weer gaan werken kan helpen

Weer werken kan, op het juiste moment, heel goed zijn. Het verschaft je dan de goede en nodige afleiding om niet de hele dag bezig te zijn met het verlies.

Maar dat moment is voor iedereen verschillend. Geloof me, echt, er komt een moment dat je weer ‘zin’ hebt om naar het werk te gaan. Op een gegeven moment ga je ook bedenken voor jezelf dat het misschien wel goed is, weer aan het werk te gaan en langzaam maar zeker komt die ‘zin’.

Eerst een kopje koffie

Je werkgever, of de bedrijfsarts, stelt voor een keer koffie te gaan drinken. Op het moment dat je over de drempel stapt, vliegt het je misschien al aan. Het werk is zo ‘normaal’ en jouw leven is niet meer ‘normaal’. Het is de zoveelste confrontatie met datgene wat in jouw leven is gebeurd en wat niet meer terug te draaien is.

Je gaat naar huis en denkt: ik ben er nog lang niet aan toe. Maar de bedrijfsarts heeft gezegd dat het de bedoeling is dat je dit twee keer per week gaat doen. Dus braaf ga je een paar dagen later weer. Je merkt dat het grote confrontatiemoment al minder is, maar nog steeds is het zwaar.

Opbouwen

Na dit twee weken gedaan te hebben, vinden zowel de werkgever als de bedrijfsarts het een goed idee als je twee uurtjes per dag, één dag in de week, gaat werken. Jij hebt geen idee wat normaal is in rouw, dus je gaat.

Maar na twee uurtjes ben je kapot en nu al kan je opzien tegen de volgende week. In verweer komen is moeilijk, want de bedrijfsarts heeft echt het idee dat het goed voor je is, want “van de hele dag thuiszitten wordt niemand beter” en je werkgever zegt “tja, maar het werk gaat ook door, dat moet je je wel realiseren, we snappen dat je het moeilijk hebt, maar…” en dan blijft het stil. De meesten glijden weer in het werk zoals ik dat hierboven heb omschreven. Belangrijk hierbij is dat alleen jij kan bepalen of je dit volhoudt! Nu te hard gaan, betekent straks niet door kunnen.

Concentratie

Dan is het ook nog zo dat als je op het werk bent, jouw concentratievermogen dusdanig is dat je het nog geen uur volhoudt. Ongelooflijk. Toen je nog niet in rouw was, kon je je daar niks bij voorstellen. Hoe dat brein van jou altijd in staat was om top te presteren en hoe je het nu nog geen uur volhoudt. Toch is dit hoe het gaat en dat weet jij als geen ander!

Dat betekent ook dat alleen jij kan bepalen hoe lang je wat kunt doen! Het betekent waarschijnlijk meer rust nemen, of even ander werk doen, totdat je concentratie weer op een ‘normaal’ niveau komt (heus, dat gebeurt). Soms kan ook blijken dat het werk dat je deed, niet meer past bij jouw ‘nieuwe’ leven.

Terug naar Jacob

Jacob merkte vooral dat de druk hem zo parten speelde en dat hij ook niet wist wat ‘normaal’ was in rouw. Ik raadde hem aan dit te bespreken met zijn werkgever, ‘desnoods’ wilde ik daar ook wel een rol in spelen. Mark ging het gesprek aan en kwam twee weken later terug. Hij zag er rustiger uit en vertelde:

Mijn manager heeft aangegeven dat hij het helemaal begrijpt, dat hij natuurlijk ook niet goed weet hoe dit werkt, dus dat ik het moet aangeven. Ik voel nu zoveel meer lucht! 

Maak het bespreekbaar! Een werkgever weet het vaak ook niet en zit, uiteraard, met een eigen agenda. Maar aan een niet-funcionerende werknemer heeft hij niets.

Er valt veel te zeggen over ‘weer aan het werk’. Volgende week schrijf ik er nog een blog over.


 

Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl.

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?