Waarom is slapen zo belangrijkHerken je het? Slecht slapen? Wakker worden midden in de nacht en dan naar het plafond liggen te staren? Afschuwelijk!

Lijkt me.

Want ik heb daar dus totaal geen last van.

Podcast slaaphoogleraar Eus van Someren

Er is een mooie podcast over met slaaphoogleraar Eus van Someren. Daarin spreekt hij over allerlei slaaponderzoeken en waarom slapen zo belangrijk is.

Als er iets is in rouw wat vaak lastig wordt (naast al het andere dat al zo lastig is) dan is dat slapen. Piekeren over hoe het nu verder moet. Wat je kunt doen, wat je had kunnen doen. Als het donker is, op de een of andere manier zijn je gedachtes dan ook donkerder. Herken je dat?

Dus ik deelde dat maar eens in onze familie-app, want sommigen daar slapen wat slechter. Waarop mijn dochter terug appte "als er iemand een slaapprobleem heeft, dan ben jij dat".

Dat klopt.

Ik val op de meest ongelukkige plekken in slaap.

Goed slapen is belangrijk

Gelukkig gaat het steeds beter sinds ik geen suikers meer eet en weinig koolhydraten, maar vroegûh...

Zo ben ik wel eens in slaap gevallen tijdens een concert van Deep Purple. Echt hoor! En als ik naar de bioscoop ga let mijn familie altijd op mij, want binnen no time slaap ik. Nou is dat niet zo erg, maar dan snurken... Enfin, je snapt wat ik bedoel.

Ik ben dus lucky zou je kunnen zeggen.

Echt waar. Want slapen is net zo belangrijk als eten, als ontspannen, als rouwverwerken. Of het dan helpend is dat je slaappillen slikt? In ieder geval om je lijf te laten wennen aan dat je op bepaalde tijden slaapt. Maar in de podcast hebben ze daar andere ideëen over. Nou ja, niet over het ritme, want dat is dus super belangrijk.

Ik hoop natuurlijk dat jij deze podcast helemaal niet nodig hebt. Maar als dat nou wel zo is, dan is deze podcast echt interessant en je haalt er ook goede tips uit.

De allerbelangrijkste is: ga niet eerder naar bed, doe geen middagdutje, hou je normale ritme aan.


Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl.

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?