Verandering in werk na een verlies
Frits: ik dacht altijd dat ik mijn werk heel leuk vond. Maar nu vraag ik me af wat het nut er nog van is. Hoezo zou ik mijn best moeten doen om softwarepakketten te verkopen? Ik wil me nuttig maken in de maatschappij. Het verlies van mijn zoon zet alles in een ander perspectief. Maar ja, ondertussen wil mijn leidinggevende wel dat ik eens koffie kom drinken.
Na een overlijden lijkt alles zinloos. We leven op existentieel niveau en voelen de waarde van bepaalde zaken heel anders aan. Nog afgezien van het feit dat weer aan de slag gaan lastig te timen is, is ook vaak het gevoel van ‘het nut ervan’ groots aanwezig.
Grote veranderingen
Als je in een crisis zit, zeggen we altijd: maak niet te grote veranderingen. Rouw is een crisis. Om in een dergelijke crisis van baan te veranderen (tenzij het echt moet) raden we dan ook af. Ga eerst je werk weer opbouwen, kijk hoe het gaat en veranderen kan altijd nog. Waarschijnlijk heb je nu niet de energie om ander werk te gaan vinden en je vervolgens ook helemaal in te kunnen zetten op een nieuwe werkplek.
Je werk opbouwen maar misschien ook weer afbouwen
Soms moet je afbouwen. Afbouwen? Ja afbouwen. Want je bent vol goede moed gestart maar je komt erachter dat het te veel is. Je zit misschien al op 4 uur per dag, 2 dagen per week en je merkt dat je gestresst raakt, je overziet het niet meer, je denkt: het huishouden, de kinderen, de boodschappen, de therapie, de sport.
Voor een ander een peulenschil (voor jou vroeger ook), voor jou nu een bron van stress.
Ook hier geldt: blijf zo dicht mogelijk bij jezelf! Alleen jij kunt voelen en ervaren wat goed voor je is. Trek vroeg genoeg aan de bel! Ik heb helaas te vaak meegemaakt dat men te lang doorging waardoor men zich weer helemaal ziek moest melden. Jij hebt het recht om ‘het’ te veel te vinden! Om minder te willen. Dat betekent dat je misschien toch weer terug moet naar minder dagen of minder uren, wat dan ook.
Heb het goed met jezelf
Jouw eerste verantwoordelijkheid is het goed hebben met jezelf en je eventuele kinderen. Als het niet goed is met jezelf, kun je jouw werk niet doen. In die zin is werk ondergeschikt aan hoe het met jou gaat (hoe belangrijk dat misschien ook voelt). Maak het bespreekbaar met je leidinggevende. Vraag om een aangepaste dienst of rooster, nog meer aangepast.
Als de werkgever niet akkoord gaat merk ik vaak dat rouwenden niet anders kunnen dan zich ziekmelden omdat ze echt ziek ervan worden.
Dat je leidinggevende of werkgever ‘nee’ zegt, betekent niet dat jij ‘het’ dus maar moet doen. Hij/zij weet echt niet wat je voelt of waar jij doorheen gaat, al heeft hij eerder zelf gerouwd!
Werken kan fijn zijn
Het kan natuurlijk ook zijn dat het werken best goed gaat en dat je het opbouwen door kunt zetten. Iedere twee weken een uurtje per dag erbij. Soms de dagen uitbouwen, soms de uren uitbouwen. Op enig moment zit je weer op je ‘normale’ manier van werken. Hoe fijn is dat! Je hebt het gevoel dat je het weer aankunt. Misschien gaat het nog niet met het gemak waarmee het vroeger ging, maar het gaat wel! Dat voelt vaak als een overwinning op jezelf. Dat er soms mindere dagen tussen zitten, betekent niet dat je weer helemaal teruggaat naar af. Doe het werk op een tempo dat jij vol kunt houden. Als dat een lager tempo dan vroeger is, dan is dat zo! Je wordt niet meer de persoon die je vroeger was. Hoe dan ook.
Verandering
Of dit voor jou ook geldt is iets waar je in de loop van de tijd achterkomt. In eerste instantie ‘past’ werk helemaal niet meer omdat het past bij jouw oude leven en dat oude leven is er niet meer. Je probeert een nieuwe weg, een nieuwe identiteit (eerst had je samen een identiteit) te vinden. Hoe past werk dat zo hoort bij jouw oude leven, nu bij dit nieuwe leven?
Geef het tijd. Misschien past het werk écht in praktische zin niet meer bij je omdat de uren niet meer te combineren zijn met het leven dat je nu leidt, in dat geval zul je redelijk snel stappen moet zetten.
Het kan ook zijn dat het werk psychisch niet meer past, in dat geval kun je de tijd nemen tot je merkt dat je veranderingen weer beter op kunt vangen.
Terug naar Frits
Wat voor Frits in eerste instantie voelde als nutteloos werk, bracht hem op enig moment wel weer terug in ‘het leven’. Hij bouwde zijn werk op, omdat hij het werk al langer deed, kon hij dat min of meer op routine doen. Het kostte hem wel energie, maar het was te doen. Na een paar maanden vertelde hij me:
Ik ben nu bijna weer terug op het oude niveau van werken en ik merk dat het me goed doet. Dat het nutteloos is, dat gevoel is wat weggezakt, als ik er over nadenk, vind ik dat nog steeds, maar het betaalt de rekeningen, ik haal er plezier uit en op deze manier kan ik er ook beter voor mijn vrouw zijn.
Voor Frits werkte dit! Ik maak ook veel rouwenden in de zorg mee, die de wisselende diensten niet meer kunnen doen na overlijden van een partner en die dus echt andere keuzes moeten maken.
Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl.
De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.