Uit het diepe dal van rouw

 

Pardon? Klim uit het dal? Dat zal nooit meer gebeuren.

Ruim een jaar geleden kreeg ik deze reactie toen ik schreef over Lutografie, mijn online rouwverwerkingsprogramma waarmee men uit het diepe dal van rouw kan klimmen. Net als je dat kunt doen met therapie. 

Iemand anders schreef: “Tjsa, ik geloof dat er niks, maar dan ook niks of niemand is die je daar mee kan helpen”.

 

 

Diep in de put

Als je iemand verliest van wie je veel houdt, val je in een diepe put. Je hebt totaal niet het idee dat je daar ooit uit kunt komen. Ik weet het nog van mezelf: ik dacht echt: dit wordt nóóit meer wat! (Het is weer wat geworden hoor!). 

Niet iedereen gelooft dat dat kan, zo bleek uit de reacties. Het is natuurlijk ook niet niks om een dierbare te verliezen, dat weet ik ook uit eigen ervaring. Het lijkt alsof niemand kan helpen. Rouwen is zwaar, want een dierbare verliezen is zwaar. 

Social media

Als je social media mag geloven, dan zul je de rest van je leven aan het rouwen zijn. Ik wil daar altijd een tegengeluid in laten horen. Voor mezelf kan ik zeggen dat dit absoluut niet waar is. Ik kan het ook zeggen voor de vele mensen in rouw die ik geholpen heb. Rouw duurt niet je hele leven. Niet voor iedereen. Er zullen wellicht ook mensen zijn voor wie dat wel geldt. Het zal ook zeker afhankelijk zijn van wie je verliest. Maar over het algemeen is mijn ervaring (persoonlijk én vanuit mijn therapeut-zijn), dat rouwen ophoudt. 

Wat is rouw

Misschien moeten we dan wel eerst onderzoeken wat ‘rouwen’ eigenlijk is? Rouwen is droefheid voelen, m.n. na een verlies, vertelt de Dikke van Dale ons. Voel je dan je hele leven droefheid? Nee. Kan die droefheid met tijden terugkomen? Ja. Betekent dit dan dat je je hele leven rouwt? Dat weet ik niet, ik denk dat je dit alleen maar zelf kunt bepalen. 

Een hart onder de riem

Je wil niet voor je zien dat je de rest van je leven je zo waanzinnig rot voelt als je je nu voelt, toch? Tenminste, ik wilde dat niet voor me zien (overigens zag ik dat wel voor me). Durf vertrouwen te hebben dat je hieruit zult komen. Durf er ook op te vertrouwen dat dit niet betekent dat je niet meer aan jou overledene zal denken, of niet meer van hem/haar zal houden. 

Ook mensen die een kind verliezen zijn weer in staat om zich goed te gaan voelen. Dat betekent niet dat je net zo gelukkig bent als voordat je kind overleed, maar je kunt wel weer ‘leven’.

Rouwen

De meeste mensen hebben de emotionele capaciteit om te rouwen, om verdriet te dragen en te verwerken, om stapje voor stapje uit het diepe dal te klimmen, ook al is het nog zo zwaar en lijkt dat in sommige perioden na een overlijden onmogelijk. 

Wij hebben ergens diep in ons verborgen een emotionele veerkracht die ons langzaam, heel langzaam, terug kan doen veren waardoor het onverdraaglijke draaglijker wordt. Zodat je langzaamaan weer perspectief in het leven gaat zien en ook weer een zinvolle toekomst.

Het kan moeilijk zijn om zoiets hardop te zeggen of om dit zelfs maar te denken of opnieuw te ervaren. Er gebeurt iets met je. Je laat iets los, en sommigen verwarren dit met het loslaten van de overleden dierbare. 

Verdriet loslaten

We moeten veel in ons leven loslaten. Maar onze overledenen hoeven we niet los te laten, we mogen anders verbinden met de overledenen. Verdriet mag je wel loslaten, dat is beter voor jou (en waarschijnlijk ook voor je kinderen als je die hebt). Op het moment dat het kan, dat je eraan toe bent. 

Hulp bij rouw

Voor sommige mensen is het fijn een persoonlijke begeleider te hebben, een therapeut, rouwbegeleider of een coach. Om weer houvast te vinden in een leven dat zo onvoorspelbaar is geworden. Voor sommigen is het juist fijn om dit op eigen houtje te doen. Daar helpt Lutografie dan juist weer heel goed. Alle methodieken die ik de afgelopen twintig jaar heb ingezet bij mensen in rouw, heb ik verwerkt in dit online programma. Sommige mensen die Lutografie gebruiken, doen dat in combinatie met een hulpverlener die Lutografie inzet in zijn/haar eigen praktijk. Kortom, er zijn vele mogelijkheden.

Rouw gaat niet over, je leert ermee leven

Ook schreef iemand: “Rouw heb je levenslang. Het gaat nooit over, al leer je ermee leven”. Dat is precies wat we met Lutografie willen. Rouwenden helpen om stap voor stap uit het dal te klimmen, zodat je er mee leert leven zonder jouw dierbare te vergeten.


Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl.

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?