Stilte in rouw



Soms knal ik tegen de muren op, heb dan geen idee wat ik met mezelf aan moet. Het is zo stil geworden. In het begin had ik behoefte aan rust, iedereen kwam maar langs, maar nu zou ik willen dat er eens iemand langs kwam. Zelf heb ik de energie niet om naar iemand toe te gaan.

Miranda, verloor haar dochtertje een halfjaar geleden

 

Daar zit je dan met je verlies

Het is stil geworden in huis. De mensen die nog bij je thuis zijn, doen wat ze altijd deden (maar voelen zich ook niet meer zoals ze zich altijd voelden) en jij zit alleen, thuis op de bank. Je hebt een lange dag voor je. Hoe ga je die invullen? Je hebt werkelijk waar, nog geen enkel idee.

De eerste maanden na het overlijden

Er was zo veel aandacht toen het overlijden net had plaatsgevonden. Mensen kwamen langs, er werden pannetjes eten neergezet, je kreeg appjes en er was aandacht. Aandacht voor jou, voor je verdriet en voor je verhalen. Je mocht ze oeverloos herhalen. Telkens weer kon je die ene hele grote vraag stellen “WAAROM?”. Je had een luisterend oor, je kon je gedachtes ordenen, dankzij jouw toehoorders.

Het wordt stiller

Langzaam wordt het stiller. Je moet af en toe de deur uit, naar de winkel, misschien heb je kinderen die je naar school moet brengen, en mensen spreken je aan, raken je aan, maken contact. Ook dat wordt minder merk je. Het is zelfs misschien zo dat er mensen zijn die je gaan ontwijken, omdat ze niet meer weten wat ze moeten zeggen. Want de vraag “hoe gaat het” is totaal ongepast. Iedereen snapt dat het niet met je gaat, maar wat kunnen ze dan zeggen? Dus ze zeggen maar niets (meer).  

Alleen thuis met je rouw

Naarmate de tijd verstrijkt zit je vaker alleen thuis. Misschien ben jij iemand die ervoor zorgt minimaal elke dag één afspraak te hebben, misschien zie je er tegenop om afspraken te maken omdat je bang bent dat je er geen energie voor hebt. Hoe dan ook, je herkent het gevoel vast. De muren komen op je af, je weet niet goed raad met jezelf.

Geen raad weten met jezelf

Het zijn woorden die pas hun werkelijke betekenis laten gelden als je ook werkelijk doorvoelt dat je ‘van gekkigheid’ niet weet wat je moet doen, hoe je de dag door moet komen. Je tolt met al je gedachten door je hoofd, door je lijf razen de gevoelens en je vindt nergens rust. Iemand bellen? Hoezo? Wat moet je zeggen. Wie snapt jou werkelijk?

De stilte doorkomen in rouw

Zoals de spreuk uit onze rouwkalender al zegt: stil in huis, herrie in je hoofd. Wat kun je doen?

Wist je dat schrijven rust geeft? Dat heeft onderzoek echt uitgewezen. Als je de gedachtes uit je hoofd haalt en opschrijft, gaan mensen zich echt beter voelen! Daarom is een ‘gedachtenboek’ bijhouden echt een goed idee. Met de hand schrijven is beter dan op een computer typen (hoe ontwend je misschien ook bent om met de hand te schrijven), het brengt je dichter bij je gevoel

Tips om je door de stille dag heen te helpen

  • Koop een (mooi?) opschrijfboek en schrijf, schrijf en schrijf! Het maakt niet uit als je telkens dezelfde woorden herhaalt, als het in jouw hoofd zit, moet het eruit!
  • Stel ‘piekermomenten’ in. Daarmee bedoel ik: als jij piekert over van alles (op het meeste heb je waarschijnlijk geen invloed), noteer dan waar je over ‘wil’ piekeren en kies drie momenten per dag dat je mag piekeren. In het begin heb je misschien meer momenten nodig.
  • Kom in beweging. Ga een rondje lopen rond het huis, ga lopend naar de supermarkt, in beweging komen brengt ook echt een ander gevoel tot stand.
  • Ga binchwatchen. Het mag! Zoek een Netflix serie uit (er zijn ook hele mooie over ‘na de dood’).
  • Blijf onder de dekens. Dat mag ook.
  • Zet muziek op (volg jij de Lutografie playlist al met allemaal muziek die gaan over verlies?) en gil mee, huil, schreeuw.
  • Als je het lastig vindt om iemand te bellen, app iemand! Vertel dat je tegen de muren opvliegt.
  • Zit jij op een lotgenotenforum? Of werk je al met Lutografie? Deel in de besloten facebookgroep hoe je je voelt, iedereen daar begrijpt je zeker!
  • Lees artikelen van mensen die door hetzelfde heengaan (in Lutografie vind je er heel veel) of boeken waar je inspiratie uithaalt.
  • Eet pure chocola, (boven de 80%) dat stimuleert gevoelens om je beter te voelen (bananen trouwens ook).

Het allerbelangrijkste om te onthouden is: ook deze dag gaat weer voorbij en misschien voel je je morgen echt heel anders!  


Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl.

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?