Sterkte sterkte sterkte

 

In deze tijd van Corona krijg ik vaak te horen ‘sterkte’. Ik realiseer me dan dat er iets aan de hand is waar ik het (kennelijk) moeilijk mee moet hebben. Terwijl ik het nergens moeilijk mee denk te hebben. Er zijn mensen die in deze tijd dierbaren verliezen, door Corona, maar ook door andere oorzaken. Dié hebben het echt moeilijk. Ik heb niets te klagen.

Rouw in Corona tijd 

Maar eerlijk is eerlijk, ik heb ook zo mijn dipmomenten. De grootste dip was misschien wel gister. Ik voelde me verdrietig, afgesloten en vroeg me af waar ‘het’ heenging. Vanochtend realiseerde ik me: dit is rouw. Verbazend, je zou toch denken dat iemand als ik dat wel weet? Ik ging er verder over nadenken en herkende de rouwtaken bij mezelf.

Rouwtaak één: erkennen

Erkennen dat er écht wel iets aan de hand is. Dit is niet zomaar een griep die je kunt krijgen en waar je wel weer beter van wordt. Of waarvan je kunt denken: “ik heb toch een goed immuunsysteem? Mij kan niks gebeuren”. Erkennen dat het een grillig verloop kan hebben en dat je, ookal behoor je niet tot de risicogroep, er dood aan kunt gaan.

Rouwtaak twee: herkennen van de pijn die daarbij hoort

Gister ben ik denk ik overgegaan in rouwtaak twee: herkennen van de pijn die daarbij hoort. Als je eenmaal echt hebt erkend dat het verlies heeft plaatsgevonden, komt er ruimte voor andere gevoelens. Gevoelens die zich niet meer weg laten drukken met de gedachte dat het allemaal wel meevalt. Verdriet om wat er niet meer is, verdriet om wat er misschien ook niet meer zal komen. 

Rouwtaak drie: verkennen van het leven zonder het verlies

Daar zijn we al behoorlijk mee bezig. Dat bewijst maar weer eens dat de rouwtaken ook door elkaar heen kunnen lopen. Ik werk al veel online, geef online trainingen en mijn online rouwprogramma Lutografie is nu versneld op de markt gekomen voor psychosociaal hulpverleners. Ik heb het idee dat ik het nieuwe leven al aardig aan het verkennen ben.

Rouwtaak vier: verbinden

Dat moet dan nog wel komen. Verbinden met het leven en erop vertrouwen dat het weer goed zal gaan. Ergens diep in mij wortelt een grenzeloos vertrouwen dat er een nieuwe tijd ontstaat (was dat ook niet voorspeld?) dat we onze weg zeker weer zullen gaan vinden. Alleen hoe? Dat moeten we afwachten.

Sterkte sterkte sterkte

Ik zou iedereen sterkte willen wensen. Ik weet alleen niet goed wát ik dan eigenlijk toewens. Steeds vaker realiseer ik me, als ik het woord hoor, of soms zelf wil uitspreken, dat ik ‘niks’ zeg. Wat wil ik iemand toewensen? In deze Corona tijd hoor ik mensen vaak zeggen “Blijf gezond” (nadat ze sterkte hebben gezegd). Kennelijk willen we altijd met iets positiefs afsluiten. 


Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl (met chatfunctie).

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

 

Wil je meer informatie over rouw?