Rouwretraite

Terugtrekken van de rouw?

Een rouwretraite klinkt paradoxaal. Een retraite betekent letterlijk “je terugtrekken”. Kon je je maar terugtrekken van de rouw. Even een time-out. Er niet mee bezig zijn, terug naar het leven zoals het ‘vroeger’ was. Iemand die dat uitvindt, een soort lapse in time, die zou wel eens heel rijk kunnen worden. Lijkt me voor de veerkracht ook heel goed. Weer even energie opdoen om vervolgens het zware leven weer in te gaan.

Rouw is zwaar

Dat het leven in rouw zwaar is, hoef ik niet te zeggen. Iedereen in rouw weet dat. Een van de dingen die het leven in rouw zwaar maakt, is dat er gelukkig (voor anderen) of helaas (voor jezelf) weinig mensen zijn die weten wat je werkelijk doormaakt. Zelfs als je iemand treft die ook rouwt dan nog is het moeilijk je te verplaatsen in een ander die rouwt. Ieder mens is uniek en daarmee wordt ook ieder rouwproces uniek. Er zijn wel enige ‘wetmatigheden’ te herkennen. Daar zal ik in een ander blog op terugkomen.

Herkenning

Met anderen zijn die veel van jouw proces herkennen, kan helend zijn. Je hebt aan een half woord genoeg. Als je zegt “het is vandaag zijn verjaardag” dan weet een ander die ook rouwt hoe jij je voelt en hoef je niets uit te leggen. Die ander, of anderen, kunnen ervaringen delen die jou weer helpen om jouw rouwproces in te vullen. Want hoe doe je dat, rouwen? Er is geen handleiding (helaas), je moet zelf helemaal uitvinden wat wel of niet voor je werkt. Soms zit je daarbij zo vast in je eigen gedachtes dat je geen nieuwe ideeën meer krijgt. Juist een ander, die in hetzelfde proces zit, kan dan een ervaring hebben waarvan je denkt “hey, zo kan ik het ook eens gaan doen”. Daarnaast kun je tips krijgen over hoe om te gaan met je omgeving, want dat is niet altijd makkelijk. Je wilt je omgeving om je heen houden, want je hebt ze nodig. Maar soms kan dit lastig zijn omdat men dingen van je verwacht waar jij niet aan kunt voldoen. Of omdat ze vinden dat je een bepaalde stap moet zetten waar je nog niet aan toe bent.

Delen van de rouw

Het delen van je verhaal met iemand waarvan je weet dat hij/zij weet waar je het over hebt, betekent dat het landt op vruchtbare bodem. Je krijgt het gevoel dat je je verhaal kunt vertellen, zonder telkens te hoeven uitleggen welke betekenis hier voor jou aan hangt.

Samenzijn met andere ‘gelijkgestemden’, ‘lotgenoten’, ‘lotties’, of hoe je het ook wilt noemen, biedt de gelegenheid stappen te zetten in je rouwproces.

Dat is de reden waarom wij de rouwretraite organiseren. Je terugtrekken met je rouw uit het dagelijks leven. Een week lang, samen met andere rouwenden, aan de slag met je rouw. Helemaal verzorgd worden, je hoeft alleen, als je dat wilt, je bed opmaken.

De rouwretraite week

We hebben gekozen voor een week in Javéa, Spanje. Javéa is door de Wereldgezondheidsdienst uitgeroepen door de gezondste plek in de wereld. Okay, dat was wel in 1981. We verblijven in El Nido, een prachtig huis aan de rand van een natuurgebied.

Je vliegt er op eigen gelegenheid heen. Voorafgaand aan de rouwretraite houden we een informatie-ochtend en als je je hebt opgegeven zullen we gegevens van de deelnemers, na jouw toestemming, delen, zodat je ook met elkaar gezamenlijk zou kunnen reizen.

Programma rouwretraite

Op zondagmiddag word je ontvangen met een welkomstdrankje en hapje. Begin van de avond hebben we het eerste kringgesprek. We werken twee keer per dag in de kring, ’s ochtends van 10.00 – 12.30 en ’s middags van 17.00 – 19.30. De groep staat onder leiding van twee zeer ervaren rouwtherapeuten: Sineke Janssen en Leoniek van der Maarel. Allerlei onderwerpen worden gedeeld. We hebben daar ook oefeningen bij, dat kan een visualisatie zijn, een creatieve opdracht of anderszins. In de middag, na de lunch, is er een vrij programma. De meeste mensen huren een autootje, dat geeft je de vrijheid om naar het dorp of strand te gaan. Mocht je geen auto hebben dan kunnen wij breng- en haalmomenten afspreken.

Iedere ochtend starten wij met ‘Vroege Vogels’ een licht sportprogramma, dat kan yoga zijn, aquarobics of een wandeling.

Na het avondeten is het weer vrij programma. Ervaring leert dat het dan heel fijn is om buiten op het terras met elkaar te praten met een drankje erbij, of zelfs nog even te zwemmen. Het weer in Javéa is heerlijk.

Een week later, op zaterdag hebben we onze laatste groepssessie.

Zondagochtend nemen we afscheid van elkaar.

[otw_shortcode_button href=”https://www.rouwretraite.nl” size=”large” bgcolor=”#AE1158″ icon_position=”left” shape=”round” target=”_blank”]Informatie rouwretraite[/otw_shortcode_button]

Het is zeker geen week van alleen maar kommer en kwel. Er wordt ook veel gelachten. Juist onder ‘gelijkgestemden’ is het zo makkelijk om ook plezier te hebben, niemand zal denken dat als je lacht je rouw wel over zal zijn!

Hieronder een ervaring van een deelnemer van een eerdere retraite:

“Ik heb veel aan de rouwretraite gehad. Het was voor mij heel helpend om weg uit mijn omgeving een week bezig te zijn met mijn overleden dochter en wat het met mij doet. Door de aangereikte, nieuwe manieren om mijn rouw en verdriet te onderzoeken kwam ik tot een breder inzicht op het geheel en kwamen gevoelens naar boven waar ik mee verder kon. Ook had ik veel aan mijn groepsgenoten. Je deelt veel tijdens zo’n week en het voelde snel veilig door de prettige en deskundige manier waarop Leoniek en Sineke het leidden. Er was ruimte voor ontspanning en de verzorging is prima”.


Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl (met chatfunctie).

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?