Rouwen in quarantaine – wat als…

“De bezoekjes van de kinderen en vrienden maken dat ik de eenzaamheid van het ziekteproces van Karel aankan. Even praten over een recept, de lach van de kleinkinderen, een spelletje memory spelen. Eens in de week ga ik wandelen met Evelien, een vriendin. En dat kan nu allemaal niet meer door de uitbraak van het Coronavirus. Mijn eigen eenzaamheid én de angst dat Karel niet de goede zorg kan krijgen maken het leven nu wel extra zwaar.”

Dit is Angelien. 

We spreken elkaar regelmatig bij mij in de praktijk. De gesprekken geven Angelien een plek om even te kunnen praten over haar verdriet, over haar angsten. Om orde te scheppen in de chaos die haar leven nu is.

Naar de praktijk komen is er voor Angelien niet meer bij. Dat geeft te veel risico voor Karel.

Angst in Corona tijd

Gasten ontvangen durft ze ook niet meer. Zelfs de kinderen en kleinkinderen komen minder. Iedereen is te bang om Karel of Angelien te besmetten. 

Voor Karel is dit ook verdrietig; er zijn nog zoveel mensen die hij graag nog een keer had willen spreken. En omgekeerd geldt dat ook: zijn broers, zijn zussen… Het kan allemaal niet meer. 

Online verbinden

De één grijpt makkelijk naar nieuwe technieken; er zijn inmiddels zoveel ‘ouderen’ die het binnen een week gelukt is om te leren Skypen, te Facetimen of zich het programma van Zoom eigen te maken. 

Verdriet kan er ook voor zorgen dat je juist moeite hebt met het leren van nieuwe dingen. Jij hebt misschien de ‘oplossing’ al gezien, terwijl die ander alleen maar paniek voelt.

Stel vragen: “wat zou voor jou een goede manier van contact onderhouden zijn?”.

Kijk een keer samen of Skype, Facetime of Zoom handig is, is ook een optie. Zie het niet als persoonlijke afwijzing als er daarna toch ‘nee’ gezegd wordt. Bedenk dat ‘gewoon’ bellen óók contact online is!

En de (klein)kinderen kunnen altijd leuke kaartjes sturen!

De therapie

Angelien en ik bellen. Dat vindt ze, als een persoonlijk gesprek echt niet meer kan, toch het prettigste. Voor haar zijn deze gesprekken te belangrijk om een beetje rust te houden in haar hoofd.

Heb jij het idee dat het je allemaal te veel wordt? Heb je een gesprek nodig en denk je dat dit nu niet mogelijk is?

Gelukkig hebben mijn collega’s en ik tegenwoordig ook de ruimte om ook online met jou in gesprek te gaan.  


Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl (met chatfunctie).

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?