Rouwen in quarantaine – de uitvaart

 

“Het is niet te geloven, nou heb ik zo zorgvuldig de uitvaart voorbereid van mijn vader. Iedereen zei me dat ik het moest gaan regelen, want dat zou rust geven, voor hem én voor mij. En kijk nou? De ene na de andere besproken afspraak moet worden doorgehaald. Niet alleen ik, ook mijn vader is volledig in paniek. Hoe moet het nu met die vrienden die hij in het hele land heeft? Die rekenen allemaal op een afscheid. Nu mogen straks alleen maar mensen bij zijn waar hij toch al niet zo veel mee heeft! En ik? Wie kan er dan voor mij zijn? Als de naaste familie erbij is, hebben we de dertig mensen al bereikt.”

 

 

De kracht van een goede uitvaart

Remco moet flink stoom afblazen als we ons online gesprek hebben. Ik ben meer thuis in de psychische begeleiding dan de praktische, dus ik bel met een uitvaartondernemer waar ik regelmaat mee samenwerk. Zij bevestigen mijn gevoel: de kracht van een goede uitvaart is dat hij zo persoonlijk mogelijk wordt ingevuld, waarbij het naast mooie rituelen, het de anekdotes en herinneringen van de mensen zijn, die een uitvaart zo waardevol en indrukwekkend maken.

De uitvaart van zijn vader door zijn beste vrienden laten volgen via een live streaming. Het voelt voor Remco zo koud en kil. Geen warme handdrukken, geen omhelzingen.

Het idee dat al zijn vrienden, die al dertig jaar over de vloer komen, ook geen afscheid van zijn vader kunnen nemen valt zwaar. “Ik ben meer de beslissing aan het verdedigen dan dat ik troost krijg.” 

Opbaring

Een tijd geleden ging er een filmpje over internet over een ‘drive through opbaring’. Er werd lacherig over gedaan. Nu blijkt het opeens realiteit te worden.

We spreken af dat Remco iedereen gaat vragen om een gesproken bericht te sturen. Met een herinnering aan zijn vader. Warme woorden, gedeelde herinneringen.

Omdat hij niet zonder kan.


Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl (met chatfunctie).

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?