Pardon, klim uit het dal?

Leven in de diepte

“Pardon, klim uit het dal?” Zo reageerde iemand op mijn laatste post waarin ik over ‘Lutografie’ schrijf. 

Een ander schreef: “Tsja, ik geloof dat er niks, maar dan ook niks of niemand is, die je daar mee kan helpen.” 

Deze mensen reageerden op mijn post waarin ik schrijf dat ik Lutografie heb ontwikkeld voor rouwenden. Ik wil mensen in rouw helpen om het onverdraaglijke draaglijk te maken en Lutografie, een online rouwprogramma, kan helpen om stukje bij beetje uit het diepe dal van rouw te klimmen. 

Niet iedereen gelooft dat dat kan, zo blijkt uit de reacties. Het is natuurlijk ook niet niks om een dierbare te verliezen, dat weet ik ook uit eigen ervaring. Het lijkt alsof niemand kan helpen. Rouwen is zwaar, want een dierbare verliezen is zwaar. 

Rouwen

De meeste mensen hebben de emotionele capaciteit om te rouwen, om verdriet te dragen en te verwerken, om stapje voor stapje uit het diepe dal te klimmen, ook al is het nog zo zwaar en lijkt dat in sommige perioden na een overlijden onmogelijk. 

Wij hebben ergens diep in ons verborgen een emotionele veerkracht die ons langzaam, heel langzaam, terug kan doen veren waardoor het onverdraaglijke draaglijker wordt. Zodat je langzaamaan weer perspectief in het leven gaat zien en ook weer een zinvolle toekomst.

Het kan moeilijk zijn om zoiets hardop te zeggen of om dit zelfs maar te denken of opnieuw te ervaren. Er gebeurt iets met je. Je laat iets los, en sommigen verwarren dit met het loslaten van de overleden dierbare. 

Verdriet loslaten

Je klimt een stukje uit het dal. Betekent dat stapje dat de je afstand neemt van jouw dierbare, hem of haar als het ware een beetje vergeet? Nee natuurlijk niet, je neemt geen afstand van jouw dierbare, je vergeet niemand, maar laat alleen een klein beetje van het verdriet los dat zo zwaar op je schouders drukt.  

Uit onze rouwpraktijk Emoties-Enzo weten we dat heel veel mensen baat hebben bij hulp van een rouwtherapeut. Net zoals er heel veel mensen zijn die op zichzelf en hun familie en vrienden vertrouwen. 

 

Hulp zoeken

We weten ook dat niet iedereen met een therapeut wil praten, maar wel naar steun of rouwtherapie zoekt en dit in zijn of haar eigen tijd wil doen. Daarvoor is Lutografie. Alle oefeningen in het programma zijn gebaseerd op de ervaringen met al die honderden rouwenden die via Emoties-Enzo stapje voor stapje uit hun dal klommen. Je kunt Lutografie of alleen doen, of in combinatie met gesprekken met je therapeut.

 

 

Rouw gaat niet over, je leert ermee leven

Ook schreef iemand: “Rouw heb je levenslang. Het gaat nooit over, al leer je ermee leven”. Dat is precies wat we met Lutografie willen. Rouwenden helpen om stap voor stap uit het dal te klimmen, zodat je er mee leert leven zonder jouw dierbare te vergeten.


Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl (met chatfunctie).

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?