Nieuwe liefde na partnerverlies


Weer verliefd

Toen ze binnenkwam zag ik het al aan haar. Er was iets veranderd. Verliefd? Dat was mijn eerste gedachte. Nou moet ik eerlijk zeggen, ik zit er wel eens naast, maar dit keer niet. Zo bleek al snel in het gesprek.

Hoe gaat het?

Het is een vraag die ik me af wil leren. Want wat is dat voor een vraag ‘hoe gaat het’. Wat denk ik dat iemand gaat zeggen? Ik doe meestal mijn best om te vragen “hoe is het de afgelopen weken gegaan?”. Ooit had ik zelf een therapeut (na het overlijden van Jos, mijn man), zij was in opleiding tot energetisch therapeut, wat zij deed was zo ongemakkelijk. Ze hield gewoon haar mond. Waar ik mee zou beginnen dat zou van belang zijn. Behoorlijk Freudiaans. Want hoe deed Freud het? Je lag op een divan, hij zat buiten je gezichtsveld en jij ging praten. Hij zei alleen ‘hmhm’. Dat bracht dan weer een nieuwe stroom aan woorden op gang bij de cliënt.

Ik had het gevoel dat ik nu bij Ingrid de vraag wel kon stellen: “hoe gaat het?”.

Glinstering en onzekerheid

Ingrid begon hakkelend te vertellen. Het was een moeilijke week geweest, ze had veel aan Robert (haar overleden man) moeten denken. Ik hield mijn mond en knikte bemoedigend. Ze ging verder. “Ik heb van hem gedroomd, hij gaf me een kus en zei dat het goed was”. Ik voelde een opening en vroeg “dat wat goed was?”.

Ingrid schoof wat ongemakkelijk op haar stoel en zei “nou ja, weet je wat het is… Ik heb iemand ontmoet. Het is heel raar. Het is iemand die ik helemaal niet ken, maar ik zag hem en opeens voelde ik iets wat ik niet had kunnen vermoeden”.

Mag ik weer verliefd zijn?

In eerste instantie wilde ik reageren met “oh wat fijn”. Want uiteindelijk vind ook ik (net als de omgeving) het fijn als iemand zich weer blij kan voelen omdat er ook iets van nieuwe liefde kan zijn. Maar, wetend hoe gevoelig dit ligt, hield ik mijn mond en ik keek haar, wederom bemoedigend, aan.

“Ik wist niet dat ik dit nog kon voelen” vertelde ze. “Het is bizar, we appen iedere dag wel een paar keer en ik vind het echt super leuk. Maar naast dat ik het leuk vind, vind ik het ook heel erg moeilijk. Want Robert is nog maar anderhalf jaar dood. Hoe kan ik me nu zo voelen? Mag dat wel? Kan dat wel? Hoe zou Robert dat vinden?”

Hoe zou Robert dat vinden?

Ik knikte en zei “ja, hoe zou Robert dat vinden? Wat denk je?”. Ingrid was even stil. “Ja weet je, ooit zei hij tegen mij: als ik ooit doodga, dan wil ik niet dat je lang alleen blijft, je verdient het om iemand te hebben om je leven mee te delen, ik wil dat je gelukkig bent. Maar nu denk ik: zou hij dan niet denken dat hij niet belangrijk was? Dit heeft hij natuurlijk gezegd toen hij gewoon nog leefde en helemaal niet wist dat hij dood zou gaan”. (Robert is overleden aan een hartstilstand).

Hoe zou jij het zelf vinden?

Natuurlijk kan ik niet zeggen hoe Robert het nu vindt. Ookal ben ik medium in opleiding (kan ik dat zo zeggen?) dan nog kan ik ook niet met zekerheid zeggen wat iemand ervan vindt. Ik kan natuurlijk wel vragen hoe zij het zelf zou vinden als de rollen omgedraaid zouden zijn. Die vraag stelde ik Ingrid dan ook. Haar antwoord was; “ja daar zit hem ook de crux. Ik zou dat aan de ene kant moeilijk vinden, want ik zou het gevoel kunnen hebben ingewisseld te worden. Maar aan de andere kant zou ik het ook heel fijn vinden, ik zou natuurlijk nooit willen dat Robert ongelukkig is. Ik hou van hem!” Ik herhaalde haar woorden, zodat zij nog eens terug kon horen wat ze mij vertelde. Ingrid slaakte een zucht.

Het is goed zo

Ze reageerde na een paar seconden met “ja, nu je het zo zegt, nu realiseer ik me waar mijn droom over ging. Het is goed zo. Het mag. Robert vindt het goed. Ik mag verder gaan. Ik denk dat ik dat uiteindelijk ook belangrijker zou vinden dan hij ongelukkig maar trouw aan mij blijft. Trouwens, ik wissel hem niet in. Ik had veel liever gehad dat hij hier was geweest dan Carlo, dat zeg ik natuurlijk niet tegen Carlo, maar het is wel zo.”

Een liefde hier en een liefde daar

We zijn over het algemeen opgevoed met het idee dat we één liefde tegelijk kunnen hebben. Maar in rouw staat dit onder druk en komen de meeste nabestaanden erachter dat het mogelijk is om een liefde ‘hier’ en een liefde ‘daar’ te hebben. Het bestaat naast elkaar. Opnieuw verliefd worden zegt niets over de liefde die je voelt voor je overleden partner. Maar moeilijk is het wel!


Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl.

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?