Muziek in rouw


Ik zat net in de auto en er kwam een liedje voorbij, jeetje die kwam me toch binnen! Al weken heb ik niet gehuild en opeens barstte het los! Ik ga dit thuis meer doen.

Dit vertelt Corine, zij verloor haar dochtertje een half jaar geleden.

Katalysator

Muziek activeert ons hele brein. Het is een van de krachtigste middelen om emoties op te roepen. Waarom maakt een liedje ons blij, actief of juist rustig?

Ik denk dat we dit allemaal herkennen: als je een blij liedje opzet en je voelt je al een beetje blij, dan voel je je vaak nog blijer, maar andersom zeker ook!  In de corona periode zette ik vaak ’s ochtends  het liedje “Good Morning” van Alex Aiono op en dan kon ik de dankbaarheid voelen voor wat er wél was (en is).

Positieve invloed van muziek

Allerlei onderzoeken ‘bewijzen’ de positieve invloed van muziek op het brein en gedrag. Sommige hebben een hoog ‘broodjeaapgehalte’. Dat koeien meer melk produceren als ze Beethoven horen bijvoorbeeld. Of dat luisteren naar Mozart je slimmer maakt. ,,Sommige onderzoeken moet je met een korreltje zout nemen, omdat ze niet goed zijn opgezet’’, zegt Rebecca Schaefer, neuropsycholoog aan de Universiteit Leiden. Zij waakt voor stellige, algemene conclusies op basis van kleine studies. Wetenschappers weten namelijk nog niet hóe het brein precies reageert op muziek. Maar dát er van alles in de hersenen gebeurt, is duidelijk.

Emoties oproepen

,,Muziek is een van de krachtigste middelen om emoties op te roepen. Je
kunt jezelf ermee in een bepaalde stemming brengen. Zelfs als je een liedje
in je hoofd afspeelt, activeren de hersenen op een vergelijkbare manier als
bij het daadwerkelijk horen van een liedje.’’
De vraag wat muziek met het brein doet, is niet in één antwoord te vatten.
Muziek kan het hele brein activeren. Elk element, zoals ritme, klank,
melodie en harmonie, kan invloed hebben op een specifiek deel van de
hersenen.

Verdrietig

Hoe de hersenen muziek vervolgens interpreteren, hangt van verschillende
factoren af. Het kan associaties oproepen met een gebeurtenis. Is dat een
positieve herinnering, dan komt er dopamine vrij en wordt een mens blij van
het horen van een specifiek liedje. Als mensen verdrietig zijn, hebben ze de
neiging naar weemoedige muziek te luisteren in plaats van vrolijke.


Je kunt dus verdrietig worden van muziek, maar kennelijk heb je ook de neiging om verdrietige muziek op te zetten als je je verdrietig voelt!
Op die manier kun je muziek gebruiken om ook te onderzoeken wat je nou precies voelt.

Muziek raakt

Niet alleen raakt de toon of het ritme van de muziek, maar zeker ook de teksten. Songwriters zijn absoluut in staat op om te schrijven hoe jij je voelt. Herken je dat? Kernachtig ook nog. In een paar zinnen kan een liedje woorden geven aan de diepe gevoelens die jij hebt.

Gebruik muziek

Vaak hoor ik van mensen dat het niet ‘lukt’ om te huilen. Mijn advies is dan altijd: zet muziek op. Al helemaal als dit muziek zou zijn van de uitvaart!


Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl.

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?