Rouwen in quarantaine – met kinderen een zegen of een vloek?

 

“Ik kán niet meer! Geen moment meer voor mezelf. Ze moeten aan school werken maar ik krijg ze hun bed niet uit. Ik trek het niet meer. Ik ben bang dat ze depressief zijn. Ze hebben hulp nodig.”

Terug bij af

Dit is wat Ingrid met vertelt, of liever gezegd snikkend uitroept, tijdens ons online rouwconsult. Twee weken geleden nog zat ze er heel anders bij. Sowieso fysiek bij mij maar ook met meer lucht. René is nu ruim een half jaar dood en heel langzaam is ze aan het opklimmen. Ieder stapje omhoog gaf haar het gevoel dat ze het zou gaan redden. Nu voelt het als helemaal terug bij af.

Haar jongens van 8 en 11 hebben nog weinig rouw laten zien, ze weet dat dit normaal is bij deze fase, maar nu maakt ze zich enorme zorgen.

Dat dit nu even zo is, betekent nog niet meteen dat ze depressief zijn” vertel ik Kim, “maar ik begrijp heel goed dat je je zorgen maakt”.

Gaat het goed met de kinderen

Als je er in rouw alleen voorstaat heb je vaak als allerhoogste doel dat het je kinderen goed gaat. Als die dan lijken in te storten, stort je zelf mee. Daarbij komt nog eens dat je in deze Corona tijd je geen ruimte voor jezelf kunt vinden, ruimte die je in rouw hard nodig hebt.

Met Ingrid bespreek ik ander gedrag dat de jongens laten zien. Samen met Ingrid komen we tot onze voorlopige conclusie is dat hun gedrag meer het gevolg lijkt te zijn van ontbreken van ritme en de stok van naar school gaan achter de deur.

Het lastige is dat in rouw we zo snel twijfelen en bang zijn dat het gedrag iets zegt over de rouw. Ik deel met Ingrid een vlog dat ik daarover heb opgenomen.

Eigen verantwoordelijkheid

Om het voor Ingrid zelf nu iets minder zwaar te maken adviseer ik haar nu om met de kinderen een ‘stimuleringsbeleid’ af te spreken. Als ze wel hun schoolwerk uit zichzelf doen dat Ingrid heeft klaargelegd, kunnen ze punten verdienen en bij zo veel punten mogen ze pizza bestellen (bij voorbeeld). Om op die manier de verantwoording meer bij de jongens te leggen.

In rouw zeg ik vaak “pick your battles” je bent geen robot, je kunt jezelf niet uitzetten, maar je moet wel overeind blijven.

Tips om gaan met je kind in rouw tijdens de Corona crisis

De drie tips die ik Ingrid gaf waren:

  • Vraag de kinderen zelf wanneer zij denken dat ze het beste hun schoolwerk kunnen doen.
  • Vertel de kinderen dat het voor jou ook een extra zware tijd is nu je er alleen voorstaat (ja dat mag! Zolang je ze niet verantwoordelijk maakt voor jouw gevoel) en dat jullie elkaar hier doorheen moeten helpen.
  • Bepaal voor jezelf een tijd dat je een paar keer per dag je terug kunt trekken op een kamer en vraag de jongens je dan niet te storen, alsof je op je werk zou zitten.

Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl (met chatfunctie).

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?