Mag de begrafenisdag mooi zijn

Begrafenis 

Wat een prikkelende vraag, vind je niet? Ik ben heel benieuwd naar jouw mening. Hoe kijk jij terug op de begrafenisdag? Wordt de vraag jou wel eens gesteld? “Hoe was de begrafenisdag?”. Ik denk het niet. Mensen koppelen er direct een zwaarte aan (en terecht). Men zegt liever “ging het een beetje” of “hoe ben je hem doorgekomen”, maar ik denk dat nooit wordt gevraagd “hoe was het?”. Terwijl dit wel de vraag is die we stellen bij ieder ander evenement dat we meemaken.

 

Als ik jou zou vragen: “hoe was de begrafenisdag”, wat zou je me dan vertellen?

Voorbereiden begrafenisdag

Een begrafenis, of zoals het officieel heet, een uitvaart, bereiden we zeer secuur voor. Ik vergelijk het wel eens met het huwelijk, hoe raar dat ook klinkt. Alleen voor een uitvaart heb je maar een week om voor te bereiden (meestal), een huwelijk daar doe je maanden over. Met een huwelijk vier je de start van jullie leven samen, met een uitvaart sta je stil bij het leven dat geweest is samen. Vaak willen mensen ook dat ‘het leven’ an sich dan wordt gevierd. Omdat we allemaal maar al te goed beseffen dat het leven kort is.

 

Gelijkenis met huwelijksdag

Er zijn vele gelijkenissen tussen een begrafenisdag en een huwelijksdag.

Mensen zeggen weleens dat hun huwelijksdag de belangrijkste dag van hun leven was. De begrafenisdag is een net zo belangrijke dag. Het is misschien wel daarom dat er ook steeds vaker foto’s worden gemaakt op een uitvaart of dat de uitvaart op video wordt opgenomen. Je wilt terug kunnen kijken naar de begrafenisdag, je wilt herinneringen op kunnen halen.

 

Het grote, grote verschil met je huwelijk is dat de uitvaart verdrietige gevoelens oproept en je huwelijk fijne gevoelens.

 

 

Mag dan toch die begrafenisdag mooi zijn? Ja, ik denk van wel. Je hebt die dag zorgvuldig gepland. Je hebt bedacht welke sprekers je uit wilt nodigen, je hebt zorgvuldig muziek uitgekozen, misschien heb je foto’s laten zien of heb je op een andere manier stil gestaan bij het leven van de overledene en bij jullie leven samen.

 

 

Geslaagde of mislukte begrafenisdag

Ook een begrafenisdag kan slagen of mislukken, gelukkig horen we dat laatste niet zo vaak. Het is fijn als je terug kan kijken op een dag die is gegaan zoals je hem had bedacht, hoe graag je dat ook liever niet had bedacht.

Misschien kunnen we, als dat gebeurt, zeggen dat de begrafenisdag mooi was.

 

 

Ik ben benieuwd hoe jullie terugkijken op de begrafenisdag! Laat wat berichten achter!


Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl (met chatfunctie).

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?