Kracht halen uit covid

 

In oktober overleed mijn intervisiecollega Selena. Zevenenveertig jaar. Aan kanker.

Ze was het enig levende kind van haar ouders. Vijftig jaar geleden was hun zoontje vlak na de bevalling overleden en het enige dat ze nog van hem konden zien, was zijn achterhoofdje toen hij de verloskamer (dood) werd uitgedragen.

We hebben de begrafenis van haar meegemaakt, ik mocht zelfs spreken.

 

Rouw in covid19 tijd

Haar moeder belde mij. We hebben nog regelmatig contact en ze wilde weten hoe het met mij gaat in deze rare tijd. Ik vroeg haar “hoe gaat het met jou?” “Heel goed” zei ze met opgewekte stem. Waarop ik dacht dat ze het cynisch bedoelde (dat gebeurt nogal eens in rouw, toch?). Gekscherend zeg ik: “hey, niet jokken hè?”.

Nee, echt, het gaat heel goed met mij! Want weet je Leoniek, wat ik mij zo besef? Hoe ontzettend veel geluk ik heb gehad. Als ik kijk naar alle mensen die nu een dierbare moeten begraven, die moeten kiezen wie er op de uitvaart kunnen komen, dan voel ik mij een gezegend mens! De vader van een lieve vriend is overleden en hij moet nu met zijn broers overleggen wie er mee mag met papa. Dat is toch vreselijk? De kracht die ik heb gehaald uit het groot aantal aanwezigen bij de uitvaart, die voel ik nu nog eens extra sterk! Ik ben zó dankbaar! Kijk, onze Serena moest toch dood, zij kon niet meer, maar oh jee, stel je toch voor dat ze nu was overleden? Nee, ik voel me echt heel erg goed en dankbaar. Dit geeft mij heel veel kracht.”

Lege schappen bij Albert Heijn

Daarna hebben we nog een gezellig gesprek over boodschappen doen bij Albert Heijn om 07.00 uur (speciaal uurtje voor de ouderen) en hoe dan de schappen leeg zijn, hoe ze verbaasd heeft gekeken naar een (ook) oudere dame die zó graag de laatste boter wilde hebben dat ze een andere dame opzij duwde en zelf onderuit ging.

Dankbaarheid

Een heerlijk gesprek wat bruiste van de energie en dankbaarheid. In deze Covid tijd kijken we zo veel naar wat niet kan en wat ‘zo jammer is’.

Ik vind dit een fantastisch verhaal dat gedeeld mag worden. Ik denk hierbij ook aan het lied van Talk Talk: Life’s what you make it. Waarbij ik niet wil zeggen dat we dus allemaal zingeving moeten gaan halen uit moeilijke gebeurtenissen, of dat we moeten vinden dat het ‘ergens goed voor is’. Maar als zoiets zich dan voordoet, dan kan dat echt een shift zijn in je ervaring!


Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl (met chatfunctie).

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?