Kerstmis in rouw

So this is Christmas, and what have you done... another year over, a new one just begun... 

John Lennon

Rond de kerstdis met die lege plek

Daar zit je dan. Aan een misschien prachtig gedekte tafel, met geen lege stoel, maar de leegte is voelbaar. 

Het liefst had je misschien een bord op tafel gezet voor degene die dood is. Misschien is dit 'al' je derde kerst en hou je die leegte in jezelf. Hoe dan ook: met dit soort dagen is het gemis extra voelbaar.

Lachen als een boer die kiespijn heeft

Heldhaftig doe je mee. Je doet je best, je wil de sfeer goed houden, je hebt je mooiste kleren (misschien) aangetrokken, je probeert erbij te horen. Je lacht om grapjes die je diep van binnen niet zo leuk meer vindt. Je doet ge├»nteresseerd, maar het interesseert je niet echt. 

Er niet meer bijhoren

Je hebt misschien het gevoel dat je niet meer bij deze groep mensen hoort. Dat dit ook nooit meer gaat gebeuren. Dat je je voor altijd voelt alsof je van een andere planeet komt. Het is een herkbaar gevoel. 

Kerstwensen

Ik wil je met kerst wensen dat je de kracht vindt om te benoemen hoe je je voelt. Alleen al het uiten kan zo veel lucht geven! Als je bang bent dat de anderen er verdrietig van worden of jou een 'aansteller' vinden, dan merk je dat vanzelf. Maar zorg goed voor jezelf! Doe wat goed voelt voor jou! Sowieso is het niet meteen super leuk en vrolijk, dus wat dat betreft heb je weinig te verliezen, toch? 

Wat te doen aan die kersttafel:

  • Allereerst: je hoeft het niet leuk te hebben. Mocht je daarbij op enig moment het (even) leuk hebben, dan is dat mooi meegenomen. Hoe meer je jezelf verplicht om het leuk te hebben, hoe meer stress de dagen opleveren.
  • Laat het diner over je heen komen. Neem ieder moment zoals het komt. Leg er geen druk op van jezelf. 
  • Praat over je overleden dierbare. Noem zijn/haar naam. Breng een toast uit. 
  • Het is okay om je niet okay te voelen.
  • Je mag verdrietig zijn en je mag het niet leuk vinden of het niet leuk hebben. Dat is okay.

Het gaat voorbij!


Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl (met chatfunctie).

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.


Wil je meer informatie over rouw?