Jaarwisseling in rouw

Jaarwisseling in rouw

Wat voorheen zo leuk was, kan nu een enorme uitdaging zijn. Oud en nieuw. Terwijl ik dit schrijf komt het nummer “Yesterday” van de Beatles voorbij. Soms krijgen teksten een hele andere betekenis als je ingrijpende dingen meemaakt.

Wat moet je met de jaarwisseling als je een dierbare verloren bent? Gaat het je lukken om vrolijk met anderen mee te doen? Wil je liever om 22.30 uur naar bed gaan en de dekens over je heen trekken en op 1 januari weer wakker worden?

Omgeving

Waarschijnlijk heb je veel lieve mensen om je heen die graag zien dat je een leuke avond hebt. Je kunt bij velen terecht om deze avond door te komen. Je kan je soms nog eenzamer voelen met mensen om je heen, dan wanneer je alleen bent.

Misschien is het jouw eerste oud en nieuw na het overlijden en heb je nog geen idee wat voor jou werkt. Is afleiding goed of niet? Wat doe je om 0.00 uur als iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar wenst? Hoe ‘gelukkig’ denk je dat jouw nieuwe jaar wordt? Je wil ook niet de sfeer ‘verpesten’ voor anderen als jij verdrietig zou worden. Kortom: je zit jezelf behoorlijk in de weg!

Vuurwerkpijlen naar jouw overledene.

Vuurwerkpijlen naar de hemel. We weten nog niet precies hoe veel vuurwerk weggeschoten zal gaan worden. Jij wil een boodschap aan jouw overledene sturen. Misschien ga je het liefst even mee naar de hemel, even ‘hallo’ zeggen en dan weer terug. Kun je op het graf een vuurpijl versturen? Een briefje hangen aan jouw vuurpijl? Zou eentje opvallen? Mag het als je dat in de ochtend doet? Het kan echt een ritueel zijn (ik deed het in ieder geval ‘altijd’ wel: na het bakken van de oliebollen, naar het graf en één vuurpijl de lucht in, naar Jos!).

Het zware 0.00 uur moment

De meeste mensen om je heen hebben hun dierbare naast zich. Voor jou is er het grote gemis. Misschien als het zware moment van 0.00 uur voorbij is dat het alweer beter met je gaat. Het kan moeilijk zijn de blijdschap aan te zien van alle anderen die opgetogen de oudejaarsavond ingaan. Hoe kun jij hierin overeind blijven? Zoals ook tijdens de kerstdagen (en vele andere dagen) is het goed je te realiseren dat je het niet per se leuk hoeft te hebben. Je mag ook verdrietig zijn. Je hoeft voor niemand de schone schijn op te houden. Als je dat doet, kan dat het nog extra zwaar maken voor je.

Ik ben in rouw, wat moet ik met een gelukkig nieuwjaar?

Je gaat het zeker horen deze wens. Maar wat is voor jou een heel goed nieuwjaar? Je kunt misschien nog niet verder kijken dan ‘vandaag’. Een goed advies: leef dag voor dag. Probeer niet te bedenken hoe je door deze zware tijd heen moet komen. Probeer de dag door te komen. Dat is beter te overzien. Als jou een goed, of misschien zelfs een gelukkig nieuwjaar wordt gewenst, vertaal het dan voor jezelf naar “een goede 1 januari gewenst” (of welke dag het ook is).

Ik wens jou een goede 1 januari toe!

Leoniek van der Maarel-Stordiau


Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl.

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?