Is geluk een keuze

 

Iedereen zegt dat ik positief moet denken. Dat het niet helpt om alleen maar te denken aan wat er allemaal niet meer is en ook nooit meer zal zijn. Dat als je positief denkt, dat alles dan goed komt. Ik moet ’the secret’ lezen want dan kom ik er wel uit. 

Hanneke zit bij mij in de praktijk en is verdrietig. Haar man is overleden, anderhalf jaar geleden. De meeste mensen in haar omgeving vinden dat het over ‘moet’ zijn. Het is toch alweer anderhalf jaar geleden? Positief denken, dát is het antwoord.

 

Positief denken

Het lijkt soms zo makkelijk: positief denken. ‘gewoon’ bedenken dat je gelukkig bent, dat het leven goed is.

In rouw blijkt dit vaak heel lastig. Met het verstand vertellen mensen mij in de praktijk heel duidelijk dat ze niets te klagen hebben, ja ze hebben het moeilijk, maar ze hebben ook zo veel goeds om voor te leven. De kinderen, lieve vrienden, een leuke baan. Noem maar op. Ze nemen zich voor positief te denken. Ze snappen zichzelf niet.

Herkenbaar?

Invloed van gedachtes

Het is ongelooflijk de invloed van emoties op je gedachtes. Er zijn therapieën die stellen dat jouw manier van denken bepaalt hoe jij je voelt. Er zijn therapieën die zeggen dat emoties alles bepalen, ze zijn ook belangrijk omdat ze ons laten weten wat we te doen hebben.

In mijn eigen praktijk merk ik vaak dat mensen die met gedachtes hun gevoelens proberen te beheersen, uiteindelijk achterhaald kunnen worden. Ze kunnen lichamelijke klachten krijgen omdat uiteindelijk hun gevoel er op andere manieren uit gaat komen. Aan de andere kant merk ik ook dat mensen die hun emoties alles laten bepalen er ook niet altijd uitkomen. Kennelijk gaat het dus om een (juiste) mix van emoties en gedachtes.

Gedachtes en emoties

Natuurlijk helpt het om positief te denken. Om niet alles zwart te zien. Net zo goed als het ook helpt om je emoties te doorvoelen en te herkennen en er te laten zijn.

Wat mij betreft gaat het om een gezonde balans tussen beide!

Enige vorm van positief denken en relativeren is van belang om goed overeind te blijven. Enige vorm van emoties voelen ook.

Te veel positief denken en relativeren vernietigt het ervaren van gevoelens en te veel voelen kan leiden tot je alleen maar heel ellendig voelen (ervan uitgaand dat het emoties  zijn waarbij jij je ellendig voelt).

Is geluk een keuze?

Is geluk een keuze? Voor de heel, heel héél sterke ‘zen’ mensen misschien wel. Misschien kunnen die hun gevoel overstijgen (dus niet wegdrukken maar overstijgen) en kiezen om alleen al het mooie in hun leven te zien. Ik zou het wel willen leren want ik denk dat, hoe graag je ook wilt, een naar gevoel het je regelmatig onmogelijk kan maken.

Mindful rouwen

Uiteindelijk gaat het er toch over hoe jij met de situatie omgaat. Die zal gaan bepalen hoe jij je er over voelt. Je kunt hier een artikel lezen van Psyquin die de invloed van gedachtes op gevoelens mooi uitleggen. Het gaat er dus om hoe jij over de gebeurtenis denkt. Dat brengt voor mij het mindful rouwen weer terug. Als jij kunt accepteren dat dit is wat het is, en dat er op dit moment geen moedertje lief is die hieraan iets kan veranderen, dan zul jij je beter in die situatie voelen (okay, wellicht nog niet gelukkig) dan iemand die weerstand heeft tegen de situatie. In een eerder blog vertelde ik al over het boek van Mieke Ankersmid: Mindful omgaan met verlies.  Wat mij betreft een aanrader, er zitten ook fijne meditaties bij.

In onze rouwkalender zit de spreuk “Heb geen weerstand tegen de weerstand”. Die zegt misschien wel alles.

Als je dát kunt… dan merk ik vaak dat mensen beter overeind blijven en ook kleine momentjes van geluk toe kunnen laten. De discussie over wat geluk is, laat ik hier even buiten beschouwing, iedereen zal daar zijn/haar eigen invullen voor hebben.

Terug naar Hanneke

Zij is het mindful rouwen gaan toepassen. Niet zonder slag of stoot, dat doe je natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Maar een paar maanden later voelde ze zich wel anders.

Ik merk dat als ik nu me down voel, ik me veel beter kan realiseren dat het slechts een moment is. Soms duurt het moment lang, soms kort. Maar ook dat gaat weer over. Dat geeft mij rust.

Hanneke kon zo ook beter de omgeving pareren die haar zei dat ze positief moest denken. “Nee”, antwoordde Hanneke dan, “ik moet juist realistisch naar denken”.


 

Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl.

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?