Ik wil niet op vakantie

Lekker zeg, bijna op vakantie!

Zo beginnen steevast de gesprekken in deze tijd van het jaar. Of “En, wat gaan jullie doen deze zomer?”. Alsof vakantie nog lekker is, alsof het nog lukt om te genieten. Vakantie is een taak geworden als je rouwt. “Ik wil niet op vakantie, maar krijg het gevoel dat het moet”. Dit hoor ik regelmatig van mijn clienten.

Als je zegt dat je niet gaat, dan krijg je al gauw te horen: “joh moet je wel doen hoor! Heb je nodig!”. Is dat zo?

 

 

Ik wil niet op vakantie

Als je partner overleden is zul je in je eentje de vakantie moeten organiseren. Misschien heb je ‘geluk’ en kun je met vrienden of familie mee die alles voor je regelen. Dat is natuurlijk fijn, maar het kan er ook voor zorgen dat je je verplicht voelt om dan leuk te doen of leuk te zijn. Als je kind is overleden wil je ook al niet weg, want jouw (overleden) kind kan niet mee en hij vond vakantie nou juist altijd zo ontzettend fijn!

Bij de gedachte dat je uberhaupt moet nádenken over wat je zou willen, word je al moe.

 

Vakantie nemen van de rouw

Het woord ‘vakantie’ lijkt in te houden dat je vakantie neemt van alles. Ook van je rouw. De associatie voor anderen is al gauw dat je het in de vakantie toch lekker kan hebben. “Heb je er zin in? Lekker op vakantie?”. Jij wil misschien alleen maar ‘nee’ roepen en je denkt regelmatig “Ik wil niet op vakantie, ik wil wel op vakantie, ik weet niet wat ik wil, ik wil vooral rust”.

Het lijkt dat je die rust ‘alleen’ op vakantie kunt vinden. Terwijl de vakantie ook veel onrust brengt.

 

Rust vinden in de vakantie?

Als je dan op vakantie bent, en je bent alleen met je kinderen, dan ben jij degene die er altijd voor de kinderen moet zijn. Rustig voor je tentje zitten terwijl jouw partner met ze naar het zwembad gaat? Of boodschappen doet? Of een spelletje? Dat is niet meer. In je eentje je kinderen ‘in het gareel’ houden is geen sinecure. Nee, het voelt niet meer als vakantie. Het voelt als een opgave. Iets wat je moet doen. Omdat het hoort, omdat het zogenaamd zo goed is om er even ‘tussenuit’ te zijn.

 

Rouw gaat altijd door

Helaas. Er is geen ‘tussenuit’ van rouw. De rouw reist mee. Overal. Altijd gaan je gedachtes terug naar hoe het vorig jaar was. Hoe je nog samen… Hoe je nog … De confrontatie met de ‘volledige’ gezinnen die je ziet, benadrukt dit alleen maar. Gelukkige stelletjes, gelukkige gezinnen. Geluk.

Dan valt het je ook nog eens op hoe mensen dat geluk ook voor ‘gewoon’ lijken aan te nemen. Misschien zoals jij dat ook een jaar geleden nog deed. Je zou ze wel door elkaar willen schudden! Geniet van elkaar!!!

 

Pure rouw

Een andere kant van ergens heen gaan is wel dat de rouw zich ook anders laat zien. In je thuissituatie herinnert ieder beeld jou aan jouw overleden dierbare. De stoel waar hij zat, de BBQ waar hij zo van genoot, het balkon waar zij zo lekker kon zonnen. Alles snijdt door je heen. Ben je ergens anders, dan wordt de rouw meer ‘puur’. Zo omschrijf ik het maar. Het is wat we ook bij kinderen zien. Je rouwt dan om het gemis van die persoon, niet om de herinneringen die je ziet die zo verbonden zijn met die persoon.

 

De boel de boel laten

Daarnaast betekent op vakantie gaan ook vaak dat je niet meer je dagelijkse dingen hoeft bij te houden. Dat de keuken niet opgeruimd is, of de bedden niet opgemaakt, is even niet belangrijk. Dat je naar je werk moet, is nu ook even niet belangrijk. Misschien kun je nu voor 60% dingen laten, omdat je op vakantie bent. Als je op die manier kunt ‘genieten’ dat het dagelijkse er even niet is, dan kan dat al heel fijn zijn.

Zie dat dan als je vakantie. Dat je niet alle bordjes draaiende hoeft te houden.

 

Herinneringen houden overeind

Voor ieder rouwend mens die ‘fijn’ op vakantie gaat hoop ik dat je nét even een half uurtje langer kan slapen, dat je nét even een boek kan lezen, dat je nét even weer kan verbinden met je kinderen en bovenal dat de herinneringen aan vorig jaar je overeind houden.

Herinneringen die nu misschien ook nog pijn doen. Herinneringen die je houvast geven. Herinneringen waarin ook tips verborgen zitten over hoe je het nu kan doen. Deze zijn de basis waarmee jij verder moet, of zoals iemand een keer tegen me zei: “ik mag verder”.


Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl (met chatfunctie).

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?