Ik droom van…

Ik droomde net als jij van een mooie toekomst met mijn partner en je kind(eren).

Als je kinderen krijgt heb je meteen het gevoel dat je jouw kind met heel je leven wil en gaat beschermen tegen al het kwaad dat er in de wereld kan zijn.

Dan overlijdt je partner. De moeder of vader van jouw kind.

Het beschermingsmechanisme treedt meteen in werking. Het moet jouw kind goed gaan. Je zoekt op internet en vraagt raad hoe jij jouw kind het beste kunt helpen in zijn rouw. Je krijgt en leest tips en tricks.

De realiteit

Helaas is de realiteit weerbarstiger dan de theorie. Want in de praktijk gaat dat niet zo ‘makkelijk’. Je bent zelf in rouw en dat maakt jou anders (dan voorheen). Je wilt graag met alle liefde en al jouw geduld reageren op jouw kind (die ook anders is dan voorheen). Telkens weer lukt je dat niet.

Je wordt wanhopig. Je wil het zo graag goed doen!

Daarbij speelt ook nog eens dat het lastig is te snappen wat er precies bij jouw kind gebeurt in rouw. Doet jouw kind het anders dan jijzelf? Voelt jouw kind precies hetzelfde? Waarom huilt hij nooit of weinig? Maar als je kind verdrietig is, kun je schrikken want je bent bang dat je kind getraumatiseerd is voor de rest van zijn leven en dat dit overlijden zijn verdere ontwikkeling in de weg zal staan.

Je vreest dat jouw kind nooit meer een ‘normaal’ leven kan leiden.

Ik kon het niet

Zelf was ik in 1995 niet in staat mijn toenmalige dochter van vijf jaar goed op te vangen. Ik wist het niet en ik kon het niet. Ze stond er alleen voor. Ze verloor niet alleen haar vader, maar ook, tijdelijk, haar moeder. Iets wat bij veel kinderen speelt als een ouder overlijdt, ze verliezen ook tijdelijk de andere ouder.

Ik zocht hulp voor haar en ze kwam bij een hele lieve psycholoog.

Toen ik ook een keer op oudergesprek ‘moest’, kon ik niet aanhoren wat ik anders zou moeten doen. Geloof me, dat lag niet aan de therapeut maar echt aan mij.

Uiteindelijk heb ik, denk ik, het beste gedaan wat ik maar kon doen, dat is namelijk zelf in therapie gaan. Leren omgaan met het overlijden van mijn man, leren omgaan met mijn hechtingspatronen en leren hoe ik mijn dochter kon helpen. Want daar deed ik het tenslotte voor.

Er is hoop

Eerder maakte ik al melding van hoe goed het met haar gaat, nu, vijfentwintig jaar later. Deze post werd op Linkedin meer dan 30.000 keer bekeken en meer dan 600 keer geliked. Mooie reacties ontving ik.

Niet alleen haar verhaal is een er-is-hoop-voor-kinderen-in-rouw verhaal. De afgelopen twintig jaar heb ik als orthopedagoog en (rouw)psycholoog gezinnen begeleid rondom de dood. Ik heb gemerkt hoe kinderen er mee omgaan. Ik heb gelezen over de veerkracht van kinderen en die heb ik ook gezien. Daarbij heb ik gemerkt dat de opvang die wij kinderen bieden na een overlijden, heel belangrijk is voor hoe dit overlijden uiteindelijk een rol speelt in hun leven.

Gelukkig is ‘dood’ steeds meer bespreekbaar en leren we steeds beter hoe we kinderen hierin kunnen ondersteunen.

Tips

Hier drie tips hoe jij dat kunt doen bij jouw kind:

Tip 1: Help je kind zich weer veilig te voelen. Dit kun je doen door betrouwbaar te zijn, door je aan je woord te houden en door je te realiseren dat jouw kind bang is dat jij ook doodgaat. Speel daarop in.

Tip 2: Realiseer je dat kinderen het overlijden niet verwerken met een ‘goed gesprek’. Dat doen ze in spel, in tekeningen, in kleine ballonnetjes die ze oplaten (net als je aan het koken bent…). Kijk of je daar, op een niet al te zware manier, op in kunt gaan.

Tip 3: Schrik niet als jouw kind ook dood wil. De meeste kinderen zeggen ‘dood te willen’ omdat ze even bij de overledene willen kijken, of even nog een knuffel willen geven. Als jouw kind zegt “ik wil ook dood”, vraag dan wat hij zou doen als hij dood zou zijn. Dit klinkt hard en moeilijk, maar je kunt verrast zijn naar het gesprek dat dan ontstaat.

En nu?

Je doet het vast al heel goed. Mocht je daarover twijfelen, of kun je tips en tricks gebruiken, in mijn online training “omgaan met mijn kind in rouw” leer ik je de meest belangrijke dingen.

Het mooie nieuws is dat dat kan voor slechts €24,95. Klik hier voor meer informatie over mijn online training.  

Zodat jij nog steeds kunt dromen van een mooie toekomst voor jouw kind(eren).


Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl (met chatfunctie).

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?