Humor in rouw

Schrijf eens wat over humor in het rouwproces

Die vraag kreeg ik in een private message. Danny, die mij dit mailde, is zelf weduwe en ze voegde er aan toe dat het haar zo helpt om ook met humor in het rouwproces te staan. 

Geen gekke gedachte vond ik. Want humor is soms ver te zoeken in rouw. Terecht natuurlijk, er is niets zo ontwrichtend als rouw om het verlies van een dierbare.

Humor relativeert

Naast dat rouw zwaar en somber is, kunnen er ook lachwekkende dingen gebeuren. Moeten we niet allemaal lachen om een filmpje dat rondgaat op facebook waar de grafkist van opa uit de auto valt? Natuurlijk moeten we er niet aan denken dat het ons gebeurt, maar als we zoiets zien vinden we het lachwekkend.

We giechelen als we staan te wachten in de rij om te condoleren, de spanning en de zwaarte is te groot, we moeten iets doen om te verlichten. Humor relativeert. Humor brengt balans. Klinkt raar, niet? 

Skelet tijdens Halloween

We naderen weer de tijd van Halloween. Voor veel mensen in rouw een periode om de deuren en de gordijnen dicht te houden. Overal de confrontatie met de dood. Hoe blijf je in balans? 

Halloween kan een periode bij uitstek zijn om te shockeren, per slot van rekening wordt een rouwende de hele dag geshockeerd met ‘geesten’, ‘skeletten’, ‘grafkisten’, enge geluiden en noem maar op. Tijd om iets terug te doen. 

Van mezelf weet ik nog dat ik een klein skeletje in de deuropening had hangen. Kwamen mensen bij me binnen dan zei ik “kijk uit dat je niet tegen Jos (mijn overleden man) aanloopt”. Ik hoef je niet te vertellen hoe daar op werd gereageerd.

Zwarte humor

Het kan ook wel bestempeld worden als ‘zwarte humor’ of als ‘cynisch’. Noem het hoe je wil. Humor trekt de rouwende soms even uit dat diepe moeras waar je zo langzaam maar zeker in kan wegzinken. Humor brengt in veel situaties licht en vrolijkheid. Mag dat niet in rouw?

Wat mij betreft mag dat wel, sterker nog, moet dat ook. Het is al zwaar genoeg! 

Voorbehouden aan de rouwende

Echter, een kleine waarschuwing voor de betrokken omstanders: alleen de rouwende mag grapjes maken over de dood. Alleen de rouwende weet wat passend is, wat niet kwetst en welke humor helpt. Daarmee heb jij, als omstander, het niet makkelijk. Want, wat moet je doen? Moet je lachen? Moet je een grap terug maken? Moet je serieus blijven kijken?

Het is zo wisselend dat ik daar ook geen pasklaar antwoord op heb. Ik gun jou, als omstander, dan ook veel empathie, zodat je kunt voelen wat een gepaste reactie is, want voor je het weet sla je de plank mis (ja dat kan heel snel bij iemand in rouw, die staat immers aan alle kanten open). 

Schrik niet van een grap

Schrik dus niet van een grap. Zeg niet “joh dat kan je toch niet zeggen”, of woorden van gelijke strekking. Want kennelijk heeft de persoon in rouw het nodig om de lichte kant van het leven er ook even te laten zijn. Niemand kan alleen maar in de diepte leven.

Versterking immuunsysteem

Lachen versterkt je immuunsysteem. Langdurige stress ondermijnt dit. Je voelt hem al komen… als je in staat bent humor toe te voegen zodat je ook eens kunt lachen (soms wel als een boer die kiespijn heeft), zorg je goed voor jezelf. 

Daar hoeft niemand iets van te zeggen! 

Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl.

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?