Hulp vragen in rouw

 

Johan: Natuurlijk staat iedereen voor me klaar, ik vind alleen dat ik het echt zelf moet doen. Ik kan toch mensen niet belasten met mijn ellende? De kinderen zijn mijn verantwoordelijkheid, het gezin ook. Tijdens de ziekte van Saskia heeft de omgeving al genoeg ingesprongen. Die mensen worden het ook zat. Ik hou ze liever voor de echte niet te vermijden momenten. Ik kom er wel doorheen. 

Johan vindt het moeilijk om hulp te vragen. In rouw hoor ik dit vaker, niet alleen in rouw. Het lijkt zo makkelijk om te vragen of iemand in wil springen, maar in de realiteit is dit niet een simpele vraag.

 

Kwetsbaar in rouw

Voor mensen in rouw (en ook voor veel anderen) is het lastig om hulp te vragen. Je bent op je kwetsbaarst als je in rouw bent. Als je dan hulp vraagt en dat wordt afgewezen, dan komt dat keihard binnen!

Je kunt me altijd bellen

Mensen willen graag wat voor je doen. Er wordt je waarschijnlijk wel hulp aangeboden, in de zin van “je kunt me altijd bellen” (Karin Kuiper heeft daar een fantastisch boek over geschreven) of anderszins, maar als je dan een keer belt, dan komt het net niet uit of doet iemand moeilijk. Voor jou gaat de deur waarschijnlijk direct dicht!

Maak een lijst

Maak eens een lijst met ondersteuningsvragen! Wil je dat iemand het gras maait? De boodschappen doet? Je kinderen uit de voetbal haalt? Met je naar het theater gaat? Een keer op de kinderen past zodat jij naar de bios kan?

Het maakt niet uit. Maak een lijst en stuur die rond aan je vrienden. Vraag wie voor welke optie wil intekenen. Heus, mensen vinden het heel fijn als ze iets voor je kunnen doen! Als ze het moment van het doen ook nog zelf uit kunnen kiezen, staan ze zeker voor je klaar!

Het kan ook zijn dat iemand zegt: als ik wat voor je kan doen, laat het me weten! Dit ligt in rouw heel gevoelig. Want je zegt ‘ja’ maar je doet ‘nee’. Omdat je het toch lastig vindt. Zorg dat je voor jezelf ook een lijstje hebt klaarliggen. Dat als iemand dit tegen je zegt, jij meteen kunt zeggen: ja er is iets dat je kunt doen, namelijk…

Energie beparen

Ook dit bespaart je energie! Dat gaat twee kanten op: de ene kant omdat je zelf die klus niet hoeft te doen (of er tegenop hoeft te zien dat je hem eigenlijk zou moeten doen). De andere kant dat je je niet afgewezen voelt omdat mensen zelf hun tijd (zeer waarschijnlijk) kunnen bepalen en ook nog eens kunnen kiezen wat het beste bij hun past.

Zet het in de agenda

Het beste is dan om die hulp ook echt in de agenda te plannen, zodat de ander het zeker weet. Bij voorbeeld: wil iemand een keer het gras maaien? Wanneer kom je dan? Zegt iemand dat hij jouw schutting komt vervangen? Wanneer? Als je geen concrete afspraken maakt dan zien we vaak dat het idee weg ebt en de ander op een gegeven moment denkt: het zal we niet meer hoeven.

Terug naar Johan

Het lijstjes idee sprak hem wel aan! Het voelde minder belastend als hij mensen zou laten kiezen over de taak waarbij ze zouden kunnen helpen en wanneer!

Het is fijn dat ik toch wat dingen uit handen heb kunnen geven. Van die typische ‘vrouwendingen’, zoals bij voorbeeld een nieuwe zoom in mijn broek leggen, of een menuutje verzinnen. Het klinkt bizar, maar ik wist gewoon niet wat ik moest eten, we aten zo’n beetje elke week hetzelfde. Nu is er iemand die iedere weel voor mij een simpel menuutje samenstelt. Heerlijk! 

Ik moest lachen om dit goede idee. Het klinkt zo simpel, maar voor Johan scheelde dit een hoop energie! De kinderen genoten er ook van mee, want er werd niet meer iedere week wortels, brocolie en bloemkool gegeten!


 

Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl.

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?