Hoe vind je inspiratie in rouwWie volg jij op instagram? Op facebook? Naar wie kijk je telkens weer op de televisie? Welke boek lees je? Welke titels spreken je aan? Grote kans dat dit een persoon, een programma, een boek of een muziekstuk is die of dat jou inspireert. Inspiratie hebben we allemaal nodig.

 

Inspiratie helpt ons groeien

Normaal gesproken (en ‘normaal’ is voordat je dit grote verlies meemaakte) wil je (soms onbewust) groeien. Dat doe je door lezen, leren, kijken, luisteren. Dat je daarna een gevoel hebt dat je iets nieuws kan, wat je eerder niet kon. Of dat er iets diepers in je is geraakt waarvan je misschien amper wist dat het bestond.
Kun je nog terug naar het moment dat je dit voelde? Wie of wat inspireerde jou in die tijd?

Vlak gevoel in rouw

Als jij bent geconfronteerd met het verlies van een dierbare dan weet ik zeker dat je herkent dat niets meer leuk is, niets geeft je plezier, je bent vlak, je bent zelf min of meer ‘dood’ van binnen (zeg ik iets raars?).

Kleine sparkjes

Heel soms voel je een heel klein sparkje waardoor je even een klein beetje inspiratie voelt om in beweging te komen, je ziet iemand, je hoort iemand praten en dat geeft je een warm gevoel, misschien wel een gevoel van hoop.

Herkenning

Dat gevoel zit vaak in herkenning. Je herkent iets bij een ander, een struggle waar ze mee te maken hebben gehad, een uitdaging, een crisis. Maar je kijkt of luistert op dat moment naar iemand die daar uit is gekomen. Iemand die net zo diep heeft gezeten als jij en daar nu vol leven zit of staat. Of je leest een boek (zoals het boek van Kluun "De Weduwnaar") waar je herkenning in vindt (en inspiratie voor nieuwe ideeën). 

Houvast vinden in rouw

Houvast is precies dat gevoel dat je helemaal kwijt bent geraakt in rouw. Houvast zit hem in het gevoel van controle hebben. Controle over je leven, het gevoel dat je controle hebt over je toekomst (wat natuurlijk niet zo is, maar dat gevoel heb je wel). Door te luisteren naar iemand die ook uit een diep dal is gekropen, geeft dat een gevoel van houvast, een kleine, dunne, strohalm. Die houvast zit hem ook vaak in het feit dat je merkt dat je a) niet de enige bent en b) niet gek dat jij de dingen ervaart zoals jij ze ervaart.

Oprah Winfrey

Voor mij was dat Oprah Winfrey. Het zat hem voor mij niet alleen in uit welk diep dal zij geklommen is, maar misschien meer nog in haar manier van ‘zijn’. Op een of andere manier weet ze (voor mij) altijd tot mijn hart te spreken. Ze had ideeën, teksten, inzichten en zienswijzen die mij aanspraken (en spreken) en waar ik 'iets' uit haalde.

Wie is jouw inspiratie?

Wie is het voor jou? Heb je daar al eens over nagedacht? Wie geeft jou het gevoel van houvast? Van wie word jij (al is het maar een heel klein beetje) blij? Dat is vaak iemand die ervoor zorgt dat je je net iets beter na het luisteren of kijken naar die persoon dan voordat je dat deed.


Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl.

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?