Hoe kan ik sorry zeggen

Sorry zeggen was nog nooit zo moeilijk

We zeggen het zo ‘gemakkelijk’. Sorry hoor dat ik te laat ben. Sorry hoor dat ik het vergeten ben. Ja sorry, maar hier ben ik het echt niet mee eens. Sorry?

Hoe vaak gebruiken we het woord ‘sorry’ en hoe terecht gebruiken we het woord ‘sorry’? Als we zeggen “sorry maar hier ben ik het echt niet mee eens” dan vind ik dat niet terecht, want je hebt recht op je eigen mening, daar hoef je je nooit voor te verontschuldigen. Maar als je zegt “sorry dat ik te laat ben” dan is dit wellicht wel terecht.

 

Betekenisloos

Het woord sorry wordt soms ook ‘betekenisloos’ gezegd. Als een vergoelijking, zonder dat het je werkelijk spijt. Want dat is tenslotte waar het woord sorry over gaat: over spijt hebben ergens van. In een eerder blog heb ik al geschreven over spijt. We betuigen spijt door onze excuses aan te bieden. In officiele relaties zeggen we dan vaak “het spijt mij dat” of “excuses dat ik…”. In je intieme relatie zeg je “sorry”.

 

 

Sorry is moeilijk

Elton John zong het al: Sorry seems to be the hardest word.

Omdat mensen over het algemeen het moeilijk kunnen vinden excuses aan te bieden, krijgen ze  wellicht het woord sorry amper over hun lippen. Maar als iemand dood is, dán is sorry zeggen pas moeilijk. Want tegen de overledene kun je het niet meer zeggen. Waar moet je heen met al je moeilijke gevoelens? Al je gevoelens van spijt over de dingen die je niet hebt gedaan, wel hebt gedaan, verkeerd hebt gedaan, te laat hebt gedaan, te vroeg hebt gedaan…

 

In rouw het moeilijkste gevoel

Ik zeg vaak: in rouw is schuldgevoel een van de moeilijkste gevoelens. Omdat degene die jou kan ontschuldigen er niet meer is. Dan zijn er mensen die zeggen “je moet jezelf vergeven”. Ja dat is duidelijk… Jezelf vergeven lukt vaak omdat de ander jou vergeeft. Als ik dit schrijf dan begrijpt iedereen dat, als die ander er niet is, je dit gevoel echt heel, héél diep uit jezelf moet halen! Bijna ondoenlijk.

 

 

Hoe kom ik van mijn gevoel van spijt af

Maar hoe moet het dan met die gevoelens van spijt? Van sorry? Misschien heb je al meerdere keren per dag tegen jou overleden dierbare gezegd hoezeer het jou spijt (wat ‘het’ dan ook is). Je merkt wellicht dat dit toch niet voldoende oplucht. Als je tegen anderen zegt hoezeer het je spijt, dan zegt de ander zeer waarschijnlijk dat jouw overleden dierbare ook wel snapt dat je het zo niet bedoelde, of dat je het ook niet anders had kunnen doen. Helaas helpt dat niet (voldoende).

 

Wat kan wel helpen?

In therapie (zowel face to face als in mijn online programma Lutografie) doe ik vele oefeningen die gaan over contact maken met de overledene en de moeilijke gevoelens uitspreken die er zijn. Omdat dit gekoppeld is aan een hypnotherapeutische interventie (ja ook in Lutografie) is er écht een gevoel van contact hebben. Wellicht is dit contact er ook echt. In de documentaire Deepfake Therapy gaan nabestaanden zelfs via de laptop in gesprek met de overledene. Maar, volg je geen therapie, dan kan het opschrijven van datgene wat je nog wil zeggen of goed wil maken, ook veel goed doen.

 

Wat kun je zelf

Je kunt een brief schrijven, koop mooi briefpapier, creëer een fijne ambiance door bij voorbeeld een kaars te branden en rustige muziek op te zetten en neem de tijd. Neem de tijd om alles op te schrijven waar je ‘spijt’ van hebt. Veel of weinig spijt. Stel dat jouw overleden dierbare voor je staat: wat zou je hem/haar willen zeggen? Schrijf dat op. Als de brief geschreven is kun je voelen wat je ermee zou willen.

 

 

In de brievenbus

Wil je hem opsturen? Heus, jouw brief zal niet de eerste zijn die belandt bij de post aan “…. In de hemel”, of hoe je het ook wilt omschrijven. Of wil je de brief bij het graf (plastificeer hem) of urn leggen? Of heb jij een andere plek waar je hem achter kunt laten? Wil je de brief begraven? Versnipperen en in zee gooien? Het maakt allemaal niet uit. Doe wat voor jou goed voelt en waarvan jij het gevoel hebt dat het aankomt.

 

 

Japanse Windtelefoon

In Japan staat de Windtelefoon. Ik heb daar een artikel over in Lutografie geplaatst. In Lutografie krijg je namelijk naast allerlei opdrachten (niet alleen schrijfopdrachten, maar ook creatieve, foto of symbool opdrachten e.d.) ook meditaties, boektitels, films en artikelen aangeboden. In het kader van dit blog vind ik dat artikel té goed passen om dit niet nu met je te delen.

 

 

Vind jouw manier sorry te zeggen!


Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl (met chatfunctie).

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?