Hoe helpt muziek in rouwWist je dat Mexicanen veel muziek gebruiken in hoe ze met de dood omgaan? Ze maken tijdens Allerzielen muziek om eraan te blijven denken hoe iemand was, om de doden levend te houden.

Muziek is helend voor het hart

Uit onderzoek blijkt dat muziek een helend effect op het hart kan hebben. Zo zou het de bloeddruk verlagen, de hartslag vertragen en ongemakken bij hartpatiënten kunnen wegnemen. Daarnaast hebben wetenschappers aangetoond dat muziektherapie samentrekkingen van het hart kan stimuleren, waardoor het bloed beter door het lichaam wordt gepompt. Andere studies lieten zien dat het luisteren naar muziek tijdens operaties een kalmerende werking kan hebben.

Ontspannen met muziek

Een makkelijke manier om te ontspannen, is met muziek. Ik kreeg onlangs een reactie van iemand die met het Tijd voor rouw -met Lutografie- programma werkt en hij vertelde mij dat hij van de meditaties in het programma niet zozeer ontspant, maar van de muziek wel!

Muziek kan namelijk op verschillende vlakken helpen als je in rouw bent. Ook je juist verdrietig willen voelen is een positief effect van muziek. Muziek komt binnen in de hersenen op gebieden waar je anders niet bij komt.

Wat doet muziek als je in rouw bent

Je kunt muziek gebruiken om het verdriet weg te nemen, maar soms ook juist om het op te roepen! Zo vaak hoor ik dat iemand zich wel verdrietig voelt, maar dat het niet lukt om te huilen. De tranen zitten hoog, maar ze komen er niet uit. Een passend nummer kan dan helpen! Dat merk je zelf misschien ook. Zet eens opzwepende muziek op en merk wat er met je gebeurt!

Het Hart Van Mijn Gevoel

Zo heb ik zelf, vlak na het overlijden van mijn eerste man, oeverloos De Kast gedraaid met “In het hart van mijn gevoel”. Schreeuwen deed ik, en huilen.

Natuurlijk neemt muziek het verdriet dat je voelt na het verlies niet weg, maar het kan wel helpen om je lichamelijk en mentaal beter te voelen.

Muziek activeert bepaalde delen in de hersenen

Daarnaast activeert muziek bepaalde delen in de hersenen die emoties als vreugde en opwinding, maar ook verdriet kunnen oproepen. Hierdoor ontstaat er een moment waarin je alle (opgekropte) emoties toelaat. Dit kan enorm opluchten, vooral als je iemand bent die niet graag over zijn gevoelens praat met anderen.

Afspeellijst Lutografie

Zo heb ik op Spotify de Lutografie afspeellijst gemaakt, heel veel nummers die relateren aan verlies. Er is een popversie, een jazz/blues versie, een klassieke en een nederlandstalige versie. Telkens als ik een mooi nummer tegenkom, dan voeg ik dat toe.

Nu heb ik ook onlangs een ‘Lutografie om blijer te worden’ playlist gemaakt, voor als je op zoek bent naar blije gevoelens want die zijn ook gewenst (en nodig).

Muziek in therapie

Omdat muziek zo’n andere dimensie in ons kan raken en een ander beeld of gevoel over het overlijden kan geven, zijn er ook oefeningen over en met muziek opgenomen in het Lutografie programma. Maar ik gebruik het ook altijd in mijn therapiesessies! Misschien heb je zelf ook wel gemerkt hoe het werkt om muziek te 'gebruiken'. Het is zo bijzonder hoe teksten de essentie kunnen raken van wat je voelt. 

Welke muzieknummers helpen jou?

Als je wil, deel dan de nummers die jou helpen in rouw. Ik kan ze opnemen in de Lutografie playlist (als ze er niet al in staan).Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl.

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?