‘Feest’dagen in rouw

Hoezo zegt iedereen "fijne feestdagen". Snappen ze nou echt niet dat er voor mij weinig fijns meer aan is?

Ik voel me zó niet begrepen! 

-Tineke, haar man overleed februari 2022

Plannen voor de feestdagen

Om je heen hoor je mensen plannen maken, ze genieten van de kaarsjes aan, gezelligheid, willen kalkoen braden of een andere prachtig versierde kersttafel maken. Reclames gaan over liefde en samenzijn.

Hoe anders klinkt het woord ‘feest’dagen als je iemand bent verloren van wie je heel veel houdt. Er is werkelijk geen feest meer te vinden in de feestdagen.

Gebroken

En jij? Je hebt helemaal geen zin in plannen maken. Jij voelt je verloren en gebroken. Ergens weet je wel dat je liefde voelt, maar die liefde zit in hetzelfde gebied als de liefde voor je overleden dierbare. Dat doet pijn. Mensen maken plannen, zoals jij dat ‘vroeger’ (en ‘vroeger’ is de tijd voor het overlijden) ook deed. Jij wordt misschien ook betrokken bij die plannen. Waarschijnlijk heb je nergens zin in. Het liefst kruip je 23 december onder de dekens en wacht je tot het 2 januari is. Je weet ergens wel dat jezelf afzonderen niet de beste manier is, omdat ‘het’ dan misschien nog veel zwaarder wordt. Dus je maakt ook een plan. Je deelt je dagen in. Het voelt als een ‘must’, maar, “je moet er toch wat van maken” zeg je misschien tegen jezelf, of misschien zeggen anderen dat tegen je.

De kerstboom

Zet je de kerstboom wel op? Als je kinderen hebt, zul je het waarschijnlijk voor je kinderen doen. Als je kinderen volwassen zijn, zullen ze je vooral adviseren om een kerstboom op te zetten, want, “je moet het wel gezellig maken”. Gezellig? Dat woord zit niet meer in je woordenboek. Je verwacht ook niet dat het snel terug zal komen. Gezellig. Ik dacht het toch van niet. “Om door te komen” is een betere zin. Je moet de dagen doorkomen. Vaak horen we rouwenden ook zeggen “als eerst maar eens die feestdagen voorbij zijn”.

Kerstwensen

Misschien vallen er kaarten door de brievenbus, misschien krijg je appjes. Sommige hebben een persoonlijke tekst en in elke tekst kun je lezen hoe moeilijk het voor anderen is om iets te zeggen dat jou kan troosten. Het kan ook zijn dat je wensen krijgt waar inderdaad op staat “fijne dagen en een gelukkig nieuwjaar”. Gelukkig? Ook dat is zo’n woord dat voor nu uit je woordenboek gehaald is.

Gevoelig

Als je rouwt staat je gevoel wijd open. Woorden die vroeger langs je heen gingen komen nu keihard binnen en snijden als een mes door je heen. Je wordt moe van het er niet op reageren en je wordt moe van het wel reageren. Je begrijpt jezelf niet meer. Je denkt dat je een kort lontje hebt. Je wilt terug naar hoe je was.

Wat te doen met de feestdagen

  • Allereerst: je hoeft het niet leuk te hebben. Groot misverstand. Kerst en oud en nieuw moet leuk zijn. Dat moet niet en zeker niet als je rouwt. Als er iets is dat je ‘moet’ dan is het de dagen doorkomen. Mocht je daarbij op enig moment het (even) leuk hebben, dan is dat mooi meegenomen. Hoe meer je jezelf verplicht om het leuk te hebben, hoe meer stress de dagen opleveren.
  • Laat de dagen over je heen komen. Neem ieder moment zoals het komt. Leg er geen druk op van jezelf. Als je het gevoel hebt dat een bepaalde afspraak wel druk oplevert, kijk dan of je die afspraak af kunt zeggen. Als dat echt niet kan, leg dan uit dat je er best tegenop ziet, omdat je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je leuk moet zijn, of het gevoel dat je niet verdrietig kunt zijn. Deel het met degene die jou heeft uitgenodigd.
  • Praat over je overleden dierbare. Noem zijn/haar naam. Het kan best zijn dat de mensen met wie je bent het niet doen omdat ze bang zijn dat je verdrietig wordt. Terwijl het praten over jouw overleden dierbare juist maakt dat je verdriet eruit kan, met of zonder tranen. Als jouw overledene verzwegen wordt (letterlijk en figuurlijk dood gezwegen) dan maakt dat het alleen maar zwaarder. Ook dat kun je vertellen aan de mensen om je heen. Dat het fijn is voor jou om over de overledene te praten en dat het fijn is als zij het ook doen.
  • Lukt het jou om met mensen te zijn bij wie jij je echt prettig voelt? Waarvan je weet dat je kunt zijn wie je bent en hoe jeb ent?
  • Je mag verdrietig zijn en je mag het niet leuk vinden of het niet leuk hebben. Dat is okay.
  • Kijk of je een leuk reisje kan boeken met een goed vriend/vriendin (tip van iemand die met Lutografie werkt).
  • De eerste kerstboom moet je niet alleen kopen, doe het met een goede vriend of vriendin (tip van iemand die met Lutografie werkt).
  • Maak nieuwe herinneringen. Kerst zal nooit meer hetzelfde worden, dat betekent niet dat het nooit meer leuk wordt. Nieuwe rituelen in je 'nieuwe' leven. 

Ook deze dagen gaan voorbij. In rouw leven we eerst seconde voor seconde, later minuut voor minuut, weer wat later dag voor dag, dan week voor week, dan maand voor maand en er komt een tijd dan voelt het niet meer als overleven. Misschien geldt dit voor jou nu nog niet.

Ik wens iedereen die het moeilijk heeft, ik-mag-me-voelen-hoe-ik-me-voel-‘feest’dagen toe.

Leoniek van der Maarel-Stordiau

Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl (met chatfunctie).

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.


Wil je meer informatie over rouw?