Even niet opvoeden in rouw

 

Doodmoe was ik. Ik wilde mijn dochtertje blij houden, ze had al zo veel verdriet. Maar er moest ook opgevoed worden. De enige manier waarop ik dat kon doen, was juist niet te veel stilstaan bij haar verdriet. Streng zijn. Maar ja, ze was vijf. Hoe streng moet je zijn? Mijn vrienden vonden ook dat ik wel wat liever mocht doen. Maar ik vond dat ze het niet begrepen.  

Dit keer een verhaal van mijzelf. Wat ik me nog zo goed herinner. Ik liep in de Hema en mijn kleine meisje wilde van alles bekijken, maar we moesten ‘door’. “Kom op, opschieten, we moeten verder” riep ik. Mijn vriendin, die op dat moment met mij mee was, zei dat ik niet zo streng moest doen. Ik weet niet meer wat ik gezegd heb toen, maar ik weet nog wel dat zij daarna maar wijselijk haar mond hield.

 

Alleen verantwoordelijk

Wellicht heb je kinderen.

De kans is groot dat je dit leest omdat jij ze nu alleen moet opvoeden. Dat is zwaar. Niet alleen omdat je alles alleen moet doen maar ook omdat je alleen verantwoordelijk bent. Wie je ook vraagt, ze kunnen meedenken en advies geven, maar niemand denkt er zo over als jouw partner en zelfs met jouw partner zat je niet altijd op één lijn.

Je bent geen robot

Natuurlijk is opvoeden belangrijk, regels geven is belangrijk (regels geven kinderen houvast om te kunnen rouwen), maar je bent geen robot. Net als in het (overbekende) voorbeeld van de zuurstofmaskers in het vliegtuig (eerst zelf het masker op doen voordat je je kind helpt) geldt ook hier: je moet eerst goed voor jezelf zorgen voordat je voor je kind kunt zorgen.

Heus, het is op dit moment niet erg als je kind dan maar even niet zijn tanden poetst. Het is ook niet erg als jouw kind even zijn huiswerk niet maakt.

Laat het opvoeden maar even

Opvoeden kost energie. Dat kost het al als je samen bent. Nu je er alleen voor staat vreet het energie! Op dit moment is er maar één ding belangrijk: dat jouw kinderen met hun gevoel bij je terecht kunnen.

Wees lief voor jezelf en voor je kind. Gezond eten is belangrijk, op tijd naar bed ook, maar je hoeft niet op alle slakken zout te leggen, dit pak je later wel weer op.

Denk niet te snel “maar als ik nu toesta dat… dan …”. Dat kan natuurlijk wel, maar dat zie je dan wel weer. Als je weer meer energie hebt!

Pick your battles

Kies waar je werkelijk een punt van wil maken. Is het echt heel erg als jouw kind een keertje geen huiswerk maakt? Is het echt heel vervelend als je kind een keer te laat gaat slapen? Is het echt heel erg als je een keer drie keer in de week pizza eet? Kies welke regels jij zeker wilt (moet) handhaven. Daar ga je voor. Laat voor de rest de teugels maar een beetje vieren. Daar doe jij jezelf én je kind, waarschijnlijk een plezier mee.

Wil je meer weten hoe jij je kind in rouw kunt opvoeden? Ik heb er een training over gemaakt: “Omgaan met mijn kind in rouw”.

Hulpouder

Ellen Dreezens heeft gesproken voor de Universiteit van Nederland. De titel is “Waarom kun je als ouder maar beter niet je rouwende kind helpen”. Deze talk van Ellen Dreezens lijkt weinig hoopvol als we de titel bekijken. Maar luister en kijk naar haar praatje, ze zegt echt goede dingen. Ellen vertelde mij dat men de titel had gekozen om te prikkelen (maar wat een foute titel!).

Hoe ging het verder met mij?

Op een dag stond ik bij de voordeur van het kantoor waar ik toen werkte. Ik kwam tegelijkertijd met een collega van mij aan. Zij hield me even staande. Ze wilde me wat geven. Ik mocht het nooit aan iemand vertellen zei ze. Ze had namelijk iets heel kleins en schattigs voor me geborduurd, om me kracht te geven. Ik vertelde haar hoe zwaar ik het vond om op te voeden. Zij was toen degene die tegen mij zei “laat het opvoeden maar even, ga voor jezelf zorgen”. Ik ben het nooit vergeten. Direct viel het kwartje. Ik voelde de verschuiving binnen in mij. Ik begreep wat ze zei. Vanaf toen ben ik zachter geworden voor mijn kleine meisje. Verder weet ik niet veel meer van die tijd (het is 25 jaar geleden), maar dit staat in mijn geheugen gegrift.


 

Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl.

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?