Energie overhouden in rouw

 

Dorien: Ik sleep me naar de school van de kinderen, als ik thuiskom plof ik op de bank neer. Ik kom tot niks. Ik heb nergens zin in, ik ben kapot. Hoe kan ik ooit nog aan het werk komen? Als de kinderen uit school komen, dan probeer ik weer de actieve moeder te zijn, ik pep mezelf op. Maar om zeven uur, na het eten dan ga ik ook naar bed. 

Iedereen in rouw die dit leest, herkent dit. Ik ben in mijn twintigjaar lange carrière nog nooit een rouwende tegengekomen die springend van energie bij mij in de stoel zat.

 

Rouwen is keihard werken. Dat voel je. Je bent uitgeput aan het eind van de dag.
Dit wil je anders. Maar hoe?

Je moet, je moet, je moet

Je hebt vast al gemerkt dat ‘men’ allerlei ideeën heeft over hoe jij jouw rouwproces het beste in kunt vullen. Je moet wél aan hem/haar denken, je moet niet aan hem/haar denken, je moet leuke dingen doen, je moet bij je verdriet stilstaan, je moet huilen, je moet afleiding zoeken.

Je moet, je moet, je moet. De lijst kan nog wel even doorgaan.

Jij bepaalt wat goed voor je is

De beste ‘moet’ is dat je ‘moet’ doen wat voor jou goed is. Alleen jij kan dat bepalen! Dat bepaal je door dicht bij jezelf te blijven en het eerste wat bij je opkomt te volgen.

Bij voorbeeld: je wordt uitgenodigd om mee de stad in te gaan. Jouw allereerste gevoel zegt: nee daar heb ik totaal geen zin in, ik wil thuisblijven. Vervolgens denk je: het is wel goed voor me om te gaan dus laat ik het maar doen. De tijd die verstrijkt tussen jouw beslissing en het moment van gaan, gaat zeer waarschijnlijk op aan er tegenop zien.

Dat is energieverspilling.

Voor alle duidelijkheid: het kan ook heel goed andersom zijn. Jouw eerste gedachte is: ja dat is wel goed voor me en de volgende is: maar ik ben zo moe hoe moet dat dan. In dit geval is dus jouw eerste gevoel (of gedachte): ja dat is goed voor me. Het kan best moeilijk zijn om zo zuiver te gaan voelen.

Oefen er mee!

Minuut voor minuut

In rouw ben je geneigd naar de (verre) toekomst te kijken. Die kun je nog helemaal niet zien en sterker nog, daar kun je van in paniek raken. De toekomst? Eerst vandaag overleven. Dit is een spreuk uit onze rouwkalender en die is er niet voor niets. Pak uur voor uur op. Direct na een overlijden is dit minuut voor minuut en dit bouwt zich langzaam op. Dan uur voor uur, dan dag voor dag, dan lukt het week voor week te denken. Je voelt hem al komen, vervolgens ga je naar maand voor maand en na een tijd kun je weer verder kijken.

Wees jezelf

Hoe vaak zijn we aardig voor een ander? Hoe vaak slikken we bepaalde opmerkingen omdat we een ander niet willen kwetsen (maar zelf wel gekwetst worden)? In rouw is het vaak zo dat er dingen gezegd worden waarvan je achterover kunt slaan.

Zo hoorde ik laatst dat tegen een moeder, die haar kind was verloren, werd gezegd: “gelukkig heb je er nog twee”. Zo iemand wil je toch op de neus slaan? De vrouw in kwestie had er niet op geantwoord maar had zeer verbaasd gekeken én was ook erg gekwetst.

Bedenk je ook eens hoe veel energie je kwijtraakt als je alles wat jou gebeurt, waarin je niet voor jezelf opkomt, telkens weer vertelt aan mensen die jou niet begrijpen! Wat een energielek geeft dat!

Kies waar je invloed op hebt

Je maakt je druk om minder dingen dan voorheen en tegelijkertijd om veel meer dingen. Soms kan ‘alles’ een probleem lijken te zijn. Daar gaat zo veel energie in zitten! Een bekende manier om hiermee om te gaan is te onderzoeken of je invloed kunt hebben op het probleem. Zo ja, doe er dan wat aan. Zo nee, maak je er dan niet druk om (maar oh, wat is dát moeilijk!).

In beide gevallen hoef jij je er niet druk om te maken. De meeste energie gaat namelijk zitten in een gevoel van onrechtvaardigheid, of machteloosheid. Als je machteloos bént, dan is dat wat het is!

Terug naar Dorien

Ik zag tijdens het gesprek haar steeds rustiger worden. Ze mocht dus voor zichzelf opkomen! Ze mocht kiezen wat goed voor haar was. In het volgende gesprek bleek dat ze in het verleden veel meer dingen deed dan alleen op de bank hangen, maar dat die haar zo veel energie hadden gekost:

Na ons gesprek realiseerde ik me zo dat ik vaak telefoontjes kreeg van mensen die mij dan van alles aanraadden, precies zoals jij zei. Ik snapte toen opeens waarom ik daar zo moe van werd. De afgelopen weken heb ik de telefoon maar eens een paar keer niet opgenomen. Dat hielp enorm. Ik heb één vriendin die zelf ook weduwe is en goed begrijpt hoe ik me voel. Daar praat ik nu veel meer mee.

In andere gesprekken heb ik het met Dorien ook over gehad hoe ze kan reageren op die niet-zo-handige adviezen. Bij voorbeeld door aan de persoon in kwestie te vragen: hoe denk je dat jouw advies mij gaat helpen?


 

Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl.

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?