De zorgen van kinderen

Als mijn moeder ook doodgaat dan weet ik niet hoe ik aan eten moet komen. Ik zit dan hier in dit grote huis, maar ja, ik verdien natuurlijk geen geld. Dus hoe kom ik dan aan eten? Ik denk zelf dat de buurvrouw mij dan wel wat komt brengen.

Dit is Mariëlle, dertien jaar en behoorlijk intelligent. Toch had zij geen idee wat er zou gebeuren als haar moeder ook dood zou gaan. Ze had daar grote zorgen over. Haar moeder had geen idee dat Mariëlle zich hier zo over nadacht.

Toen ik aan Mariëlle vroeg of ze het hier wel eens met haar moeder over had zei ze “nee, want dan ben ik bang dat ze doodgaat”.

 

Gaat mijn moeder dood?

Vreemd genoeg kunnen we denken dat onze angsten ook uit kunnen komen als we ze uitspreken. Voor ons als volwassene wellicht herkenbaar dat je niet je testament opmaakt omdat je bang bent dat je dan de dood op je afroept. Het is de meest gehoorde reden waarom kinderen hun allergrootste angst: namelijk dat er nog iemand doodgaat, dat de andere ouder ook doodgaat, niet uitspreken. “Als ik het uitspreek wordt het waar”.

Zorgen om je kind

Je merkt dat er iets is met je kind. Je kind wil niet naar school, je kind wil weten waar je heen gaat, je kind let op je. Allereerst heeft dit te maken met het feit dat jouw kind wil weten hoe het met jou gaat. Een kind is afhankelijk van zijn/haar ouder(s). Daar moet het goed mee gaan, anders gaat het met het kind niet goed. Maar de andere reden is dat het kind bang is dat jij ook doodgaat. En wat dan? Eerst had je twee ouders (even vanuit het scenario dat een ouder is overleden), en dacht je nooit over leven zonder een ouder na, nu heb je nog maar één ouder, wat als die ook doodgaat? Dit is vaak de reden dat kinderen niet bij jou uit de buurt willen. Ze willen je in de gaten houden.

Wat gebeurt er met mijn kind als ik ook doodga

Als een partner overlijdt en er zijn kinderen, dan adviseer ik de overlevende ouder altijd om zo snel mogelijk een testament op te laten maken waarin je vastlegt wat er met je kind(eren) gebeurt als jij ook doodgaat. Dit heeft een tweeledig doel: het geeft jou als ouder ‘rust’, het is namelijk geregeld (wat weer heel eng is, want je denkt dat je het dan over jezelf afroept) en je kunt je kind vertellen wat er met je kind gebeurt als jij ook dood zou gaan.

Bied je kind veiligheid

Daarmee is natuurlijk niet deze allergrootste zorg van kinderen opgelost. Er moet langzaam maar zeker weer veiligheid ontstaan voor het kind. Dat bereik je door voorspelbaar te zijn. Door duidelijk te maken waar je heengaat, hoe laat je terug bent (en als dat dan niet lukt, even te bellen), je aan afspraken te houden en te zorgen dat je altijd (tenminste, zo veel als mogelijk is) bereikbaar bent.

Vooruitzicht

Terug naar Mariëlle. In het oudergesprek had ik met haar moeder besproken wat er zou gebeuren met Mariëlle als zij ook dood zou gaan. Wat Mariëlle niet wist (haar moeder had haar niet ongerust willen maken), was dat moeder het allang geregeld had. Mariëlle zou dan namelijk bij tante Angela en oom André gaan wonen. Daar hadden ze ook een hond (daar hield Mariëlle enorm van) en zij zou dan de zolderkamer krijgen. Ik zag de sessie na het oudergesprek een vrolijke Mariëlle. Vol ‘enthousiasme’ vertelde ze mij:

Weet je, als mama doodgaat dan ga ik lekker bij mijn tante en oom wonen. Dat is super cool want daar hebben ze een hond en van mama mag ik geen hond. Dus dat wordt grote pret. Ik heb al met mijn tante besproken dat ik dan op zolder ga slapen. Dat is een coole zolder joh! Lekker met een tweepersoonsbed en er hangt een heel groot televisiescherm. Dat wordt echt heel leuk.

Ik vond het ook nu weer bijzonder om te merken hoe veel houvast haar dit idee gaf. Natuurlijk zou ze het vreselijk vinden als haar moeder doodging, maar dit uitzicht maakte veel goed.


Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl (met chatfunctie).

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?