De kracht van lotgenotencontact
Roxanne: Wat een fantastische week was dit. Ongelooflijk zo snel als we een band kregen met elkaar. Wat is het bijzonder om met mensen te zijn die hetzelfde hebben meegemaakt en zo goed kunnen begrijpen hoe dit verlies voelt.
Een reactie van een van de deelneemsters aan de lotgenotengroep in Belgie die ik organiseerde.
Wie snapt het beter
Ik zegt altijd: wie snapt beter wat je doormaakt dan iemand die het zelf heeft meegemaakt? Je probeert je grote verdriet uit te leggen maar je merkt dat de ander niet echt kan aanhaken bij wat je voelt. Of op een manier reageert die jij niet kunt begrijpen. Zo vertelde een client mij ooit: “ik vertelde over mijn dochter en zij zei: “ik snap precies wat je voelt, ik ben ook mijn vogel verloren”. Dat begrijp ik niet, hoe iemand het verlies van een vogel gelijk kan zetten aan het verlies van een dochter”.
Nu zeggen wij altijd in rouw dat we niet aan leedconcurrentie doen. Het ene verlies is niet zwaarder dan het andere verlies. Dat is altijd aan de nabestaande zelf. Maar het kan wel verkeerd vallen als je jouw verlies vergelijkt met dat van een ander.
Kinderen vinden troost in lotgenotencontact
Lotengenotencontact voor kinderen werkt ook heel sterk. Ooit toen ik afstudeerde als orthopedagoog, deed ik onderzoek naar het lotgenotencontact van Achter de Regenboog, zij organiseren weekenden voor kinderen bij wie een dierbare is overleden. De kinderen voelden zich allemaal beter na dit weekend. Ze hadden verhalen met elkaar gedeeld, merkten dat ze niet gek waren als ze zeiden dat ze bang waren dat hun vader of moeder ook dood zou gaan, en hadden niet meer het gevoel dat ze de enigen waren. Want dat gevoel bij kinderen in rouw is groot, ze denken dat ze de enige zijn met een zo groot verlies!
Internetfora
Ook op internet zien we veel lotgenotengroepen. Internet is makkelijk bereikbaar, het kost meestal niks en je kunt erop als het jou uitkomt. De herkenning die men bij elkaar vindt is enorm. Het gaat altijd weer over erkenning en herkenning!
De omgeving snap het niet altijd
De omgeving wil een norm plakken op wat je doet “wat ben je sterk”, of “wat doe je het goed”, of “ik heb zo veel respect voor jou”, of “ben je nu al aan het werk”, of de tegenovergestelde: “ben je nu nog niet aan het werk”…
Van een lotgenoot zal je dit nooit horen. Die snapt het wat je doet. Of wat je niet doet. Dat maakt niet uit. Een lotgenoot zal nooit zeggen “je moet zijn kleren nu wel eens opruimen hoor”, of “je moet hem loslaten, anders kan hij ook niet verder”. Een lotgenoot snapt dat het geen kwestie is van loslaten, opruimen of er klaar voor zijn. Een lotgenoot zal hooguit zeggen “voor mij werkte het om de kleren eerst in een doos op zolder te zetten en toen ik er na ruim een jaar niet in had gekeken was het goed om weg te gooien”.
Lotgenotencontacten
Ik noemde al voor kinderen Achter de Regenboog. Nu met Corona is het wat lastiger en liggen de weekenden stil, maar zodra het kan worden ze weer opgestart. In alle vier de windstreken worden weekenden georganiseerd. In regio west alleen weekenden voor de kinderen en jongeren en in de nadere drie regio’s voor de gezinnen. je kunt je aanmelden via de website.
Individuele initiatieven voor kinderen zijn er in verschillende praktijken. Zo organiseren we bij mij in de praktijk in Leidschendam, in november lotgenotencontact voor jongeren, dat zijn zes bijeenkomsten. Voor de kinderen in de basisschool leeftijd starten deze bijeenkomsten in januari. Meer informatie kun je hier vinden.
Voor volwassenen organiseren we een lotgenotengroep in Spanje in april volgend jaar. Een prachtige omgeving, waar we, ook met behulp van de paarden, aan de slag gaan met jouw rouw.
Wij bieden je een uitgebreid pakket aan bij hechte kuddes prachtige Spaanse paarden van Yeguada Onix. Door middel van oefeningen bij- en tussen de paarden ga je aan je rouwtaken werken. Dit zal je inspanning kosten, maar spanningen wegnemen en uiteindelijk ontspanning geven.
Wij willen je graag meenemen op reis om jezelf weer te vinden. Meer informatie vind je hier.
Terug naar Roxanne
Nog af en toe ontvang ik appjes van Roxanne. Soms met foto’s erbij van weer een bijeenkomst met haar nieuwe vriendinnen. Ze zijn contact blijven houden na de rouwretraite in Belgie en zoeken elkaar op bij moeilijke moment en op moeilijke dagen. Zo appte ze me laatst nog:
ik gun dit werkelijk iedereen!
Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl.
De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.