De dood komt altijd als een verrassing

 

Wat als…

Je denkt er wel eens over na: wat als mijn partner overlijdt? Wat als mijn kind zou overlijden? Zeker als er overlijdens in je omgeving zijn is dat weer heel voelbaar. Terwijl ik dit blog schrijf, is het vier dagen geleden dan een gek in de tram in Utrecht drie mensen vermoord heeft. Dat zijn momenten dat je hard naar huis wilt rennen, je partner en kinderen naar binnen wil halen, de deuren op slot doen en knuffelen, veel knuffelen.

 

Voorbereiden

Jaarlijks overlijden zo’n 140.000 mensen (CBS). Een groot deel daarvan ‘zien’ we aankomen. Je denkt dat je je kunt voorbereiden op het overlijden. Je hebt daar misschien beelden en gevoelens bij. Je ziet jezelf in gedachten bij voorbeeld ‘ter aarde storten’ op het moment dat je zou horen dat een dierbare dood is gegaan. Je bedenkt dat je heel verdrietig zult zijn maar kan je geen voorstelling maken hoe lang dit verdriet gaat duren of de diepte ervan.

 

Opluchting

Of je bedenkt hoe een opluchting het voor degene zal zijn dat de dood straks als een verlossing komt. Dat je dierbare na een (lang en zwaar) ziekbed zijn of haar rust kan vinden. Daarbij heb jij het als naaste ook zwaar en bedenk je je, heel voorzichtig (dat durf je niet zo snel te delen met je omgeving), dat straks deze zware taak voorbij zal zijn. Niets kan je voorbereiden op dat deze gedachtes ook weer een eigen leven kunnen gaan leiden na het overlijden. Na het overlijden kun je je schuldig voelen of je schamen dat je hebt bedacht dat het rust zou geven als je dierbare overlijdt.

 

Onverwacht

Als ik overlijdensadvertenties zie dan heeft het gros als tekst “onverwacht is overleden” of “toch nog onverwacht”. De meeste advertenties doen verslag van een toch-nog-plotseling overlijden. Misschien lag je dierbare in het ziekenhuis en ‘opeens’ is het gebeurd. In die zin kunnen we de verrassing van de komst van de dood begrijpen.

 

 

Het verdriet

De andere verrassing, waar we ons misschien wat minder bij voor kunnen stellen, is dat de diepgang van het verdriet, het immense gat dat geslagen wordt (hoe dichterbij de relatie, hoe dieper het gat over het algemeen) als een complete verrassing komt. Je hebt niet kunnen bedenken dat het zo erg zou zijn.

 

 

Verdriet is zwaar

Dit is wat ik telkens weer van de mensen in mijn praktijk hoor, het is ook mijn eigen ervaring. “Wat is dat verdriet zwaar! Ik had nooit gedacht dat het in alle facetten van mijn leven zo zou ingrijpen!“ Je kunt zelf helemaal van slag zijn door de impact die het overlijden op je heeft. Je had het niet kunnen bedenken, je moet er mee dealen op het moment dat het zich zo (intens) voordoet.

 

 

Is er iets mis met mij

Doordat het zo’n ‘verrassing’ is ga je denken dat er iets mis is met je is. Niemand had je dit verteld. Niemand had jou hierop voorbereid. Al had je mensen in je omgeving die het mee hebben gemaakt, waarschijnlijk hebben ze gedacht: laat ik maar niet vertellen hoe zwaar het is. Dat maakt dat je enorm aan jezelf gaat twijfelen.

 


Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl (met chatfunctie).

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?