Blue Monday in rouw

Blue Monday

Volgens Wikipedia is de vader van ‘blauwe maandag’ de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. 

Het normale leven

Was het maar zo simpel dat je als rouwende je druk maakt om de eerste dag van de werkweek, of vakanties die ver weg lijken. Je hebt wel wat anders aan je hoofd. Zou een Blue Monday ook gelden als je rouwt, of zijn dan alle dagen als Blue Monday? In rouw komen gevoelens van neerslachtigheid en weemoed vaak voor. Je kunt je heel vaak treurig voelen. Daarbij wil een rouwende regelmatig maar één ding: naar de overledene toe.

Voor mij hoeft het niet meer

Het leven lijkt uitzichtloos. De gedachte dat je jouw dierbare in dit leven niet meer gaat zien, lijkt, zeker de eerste tijd, ondraaglijk. Je sleept jezelf door de dag. Je bent blij dat je weer mag gaan slapen, dat ook die dag er weer op zit. Je leeft in eerste instantie minuut voor minuut, later uur voor uur en nog weer later dag voor dag. Heel vaak hoor ik dat ‘het niet meer hoeft’ en ‘als ik nu tegen een boom rij, vind ik het best’. Die gedachtes zijn moeilijk te delen met de omgeving omdat men meteen kan denken dat je een eind aan je leven wilt maken. Natuurlijk kan dat ook voorkomen, maar veel vaker nog is er een verschrikkelijk groot verlangen naar de overledene. 

Wat is er na de dood

Het is misschien maar goed dat vele rouwenden twijfelen over wat er is na de dood. Is het wel zo zeker dat we elkaar weer gaan zien? Wat als dat niet zo is? Wie laat ik achter als ik een eind aan mijn leven maak? Het verlangen naar de overledene is nog iets anders dan een eind aan je leven maken. Of, zoals laatst een client tegen me zei, “ik zie het gewoon helemaal niet meer zitten, hoe kan ik nog leven naar haar dood” en een paar seconden later: “niet dat ik een eind aan mijn leven ga maken hoor, maar ik vraag het me wel af”. 

Waar leef je voor

Wanneer ik met rouwenden bespreek wat hen op de been houdt, dan blijkt dat er vaak genoeg iets is om ze ‘hier’ te houden. Suïcide is iets wat men echt niet gemakkelijk doet, ookal zou die indruk soms gewekt zijn. Somberheid vanwege rouw is iets heel anders dan somberheid over het leven. 

Ben ik depressief

Als je veel huilt, somber bent, geen zin hebt om dingen te doen, dan kan de omgeving nogal eens zeggen “je bent depressief, moet je niet naar de huisarts en om anti depressiva vragen?”. Woorden maken vaak onze betekenis. Taal verandert onze waarneming. Als het maar vaak genoeg tegen je gezegd wordt, kun je je nog depressief gaan voelen ook. Je gaat precies datgene voelen of zien wat je denkt te ‘moeten’ voelen of zien. Maar wellicht voel je je ook depressief, nog zonder dat iemand dat tegen je zegt. De vraag is: ben je het ook? Heel simpel verwoord kun je zeggen dat iemand die heel erg in rouw is vooral gericht is op de overledene, op het verlangen naar die persoon en het missen van die persoon. Bij depressie is er een aanhoudende sombere stemming, prikkelbaarheid en onvermogen plezier te beleven. Van de buitenkant lijkt het op elkaar, voor de professional is er wel degelijk een onderscheid te bemerken bij iemand die rouwt. Twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts.

 

Wat helpt

Als je je somber en verdrietig voelt, dan is het fijn als er iemand is die écht naar je luistert. Iemand die het aankan om te horen hoe zwaar het leven voor je is. Die jou een knuffel kan geven, die kan laten merken ‘ik ben er voor je’. Natuurlijk kan het ook helpen om positief te denken, gevaar daarbij is dat je je rouw keihard wegstopt en alles met je positieve gedachtes wegdenkt. Onderzoek toont aan dat het helpt om te bewegen, te sporten.  

113 online

Dat je gevoelens van somberheid hebt, dat je soms dood wil, dat je je niet voor kunt stellen hoe dit leven ooit nog leuk kan worden, is heel begrijpelijk en komt vaak voor. Het is geen aanleiding om te denken dat je suïcidaal bent. Mocht je toch serieuze plannen maken om een eind aan je leven te maken, zoek dan contact met 113online. Ze zijn er niet voor niets! 

In mijn praktijk heb ik heel veel mensen het leven weer op zien pakken na een zwaar verlies. Ook de mensen die dachten dat de dood de enige oplossing nog was.

Vleugels

De vleugels die je voelt bij de Red Bull kun je gebruiken om te vliegen in je hoofd naar de herinneringen aan jouw dierbare. Die herinneringen draag je de rest van je leven met je mee. 


Misschien wil je hier iets over kwijt of kan ik op dit moment iets anders voor je doen. Weet me dan te vinden via www.hetnieuwerouwen.nl.

De afbeelding van dit blog komt uit de Rouwkalender. te bestellen als scheurkalender of gratis beschikbaar als app.

Wil je meer informatie over rouw?